“Subotica Open IT” u cilju promocije mogućnosti obrazovanja i života u našem gradu

Naš grad će sutra po prvi put biti domaćin događaja “Subotica Open IT”, koji će okupiti 400 učenika maturanata gimnazije, tehničkih i ekonomskih škola iz našeg grada, ali i okolnih gradova poput Sombora, Bačke Topole, Kule, Bečeja i Sente, sa ciljem promocije Subotice kao grada za život, njegovih obrazovnih ustanova i mogućnosti studiranja i karijere. Učenicima će biti predstavljen Ekonomski fakultet, Visoka Tehnička škola strukovnih studija, a imaće priliku da obiđu i pojedine subotičke IT kompanije.

Prema rečima organizatora ovim će se zaokružiti jedna IT priča o Subotici, o tome kako izgleda studentski život, karijerni put jednog IT-jevca i koje su mogućnosti zaposlenja.

“Ovo će biti jedinstvena prilika da srednjoškolci koji nisu bili u Subotici, da je upoznaju. Imaće prilku da vide koji su mogućnosti studiranja, da se tokom školovanja upoznaju sa nekom kompanijom i da nakon studiranja krenu da rade i žive u Subotici. Imamo primer toga da su studenti koji su došli iz malih sredina, zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim kompanijama primetili da je naš grad jedno dobro mesto za rad i život. Nadam se da će srednjoškolci otići sa pozitivnim iskustvom i bićemo zadovoljni ako bar 10 odsto njih izabere neku od naših ustanova za dalje studiranje”, rekao je Zlatko Čović, profesor na VTŠ.

“Osnovna ideja je da se Subotica afirmiše kao grad za studiranje. To nije lako pored Novog Sada, Beograda i Segedina, ali naš zadatak je da predstavimo prednosti našeg grada i da deca vide da i ovde mogu da imaju zaista jedan kvalitetan karijerni put, lepo mesto za život i osnivanje porodice i to su neke osnovne ideje koje su nas rukovodile da pokrenemo ovaj projekat”, kaže Vuk Vuković, prodekan za osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu.

Prema podacima iz 2021. godine, u Subotici posluje preko 100 IT kompanija, od kojih će u sutrašnjem događaju učešće uzeti njih 7, zajedno sa Regionalnim inovacionim StartUp centrom pri Ekonomskom fakultetu.