Sportski smer u Gimnaziji “Svetozar Marković”

Gimnazija “Svetozar Marković” u predstojećoj školskoj godini u svoj obrazovni program uvodi novi sportsko – specijalistički smer na srpskom jeziku koji će pohađati 20 učenika.

Kako objašnjava profesor fizičke kulture Ljubomir Jotanović, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima unaprediće kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika, sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koji školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske menadžere.

“Zahvaljujući kompetencijama stečenim kroz gimnazijsko školovanje, budući učenici će raspolagati znanjima i veštinama neophodnim za kritičko sagledavanje fizičke kulture i sporta kao društvene oblasti. Specifičnost programa učenja i nastave je u tome što će učenici za četiri godine imati ukupno 1.115 časova iz oblasti sporta, što je mnogo više nego kod ostalih gimnazijskih smerova. Recimo da učenici imaju samo dva časa fizičkog vaspitanja nedeljno na ostalim smerovima i izborni program što je jedan čas nedeljno. Iz predmeta “Sport i zdravlje” koji se na ostalim smerovima javlja samo u obliku izbornih programa učenici će imati 539 časova, a drugi specifičan predmet je “Sport i trening” koji je zastupljen sa 576 časova. Maturanti ovog smera će nakon stečenog znanja biti efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima vezanim za sport i fizičko vaspitanje, kao i drugim fakultetima koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i policije”, istakao je Jotanović i dodao da će učenici imati četiri časa nedeljno matematike, srpskog, biologije, kao i drugi, a oni koji kada završe Gimnaziju ne žele da nastave školovanje koje je vezano za sport, mogu da studiraju na bilo kojem drugom fakultetu.

Praktična nastava odvijaće se u fiskulturnoj, gimnastičkoj i sali za stoni tenis, kao i na terenima u sklopu škole. Nastava u prvoj godini podrazumeva čas iz predmeta vežbi i dva časa teorije, s tim da će se brojevi časova povećavati sa godinama školovanja.

Mateja Borojević, učenik prvog razreda prirodno – matematičkog smera i džudista kaže da mu je žao što ovaj smer nije postojao kada je upisivao srednju školu, jer je bio spreman da ode u drugi grad kako bi upisao sportski smer, ali se ipak odlučio za prirodno – matematički. “Poručio bih đacima da ukoliko žele da uspeju u sportu i u budućnosti, da sigurno treba da upišu ovaj smer, jer Gimnazija nudi dovoljno obrazovanja u odnosu na ostale škole i dozvoljava im da treniraju”, kaže on.

“Mi u školi imamo potrebne kadrove i sredstva i sve ono što je neophodno za jedno takvo odeljenje, tako da smatramo da ćemo bez problema u naredne četiri godine izvesti prvu generaciju maturanata sportskog odeljenja. Dobili smo jedno društveno odeljenje manje od četiri ukupno i planiramo da ono bude jedan reprezent subotičkog sporta”, istakao je direktor škole Dušan Pavlović.

Učenici koji se odluče za ovaj smer, polagaće malu maturu kao i ostali učenici osnovnih škola, a osim toga biće im potrebna potvrda od strane republičkog ili pokrajinskog sportskog saveza  da su aktivni sportisti, kao i dokazi o uspesima na sportskim takmičenjima, kako bi bili vrednovani za svoje rezultate. Upis učenika održaće se od 21. do 23. maja podnošenjem prijava, a sve potrebne informacije mogu se dobiti na sajtu škole gimnazijasubotica.edu.rs.