“Šetnja za zdravlje” kao podrška ženama obolelim od raka dojke

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Jedna uz drugu” je povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, juče organizovala simboličnu akciju “Šetnja za zdravlje”. Šetajući od centralnog gradskog trga, preko Radijalca, do Dudove šume i nazad, članice udruženja zajedno sa partnerima, Crvenim krstom i Zavodom za javno zdravlje, želele su da subotičankama skrenu pažnju na važnost kontrolisanja sopstvenog zdravlja, ali i da dijagnoza raka dojke ne treba i ne sme da bude tabu tema.

“Iako smo bile obolele ili se još uvek lečimo, mi smo i dalje članice zajednice i nama je bitno da ta bolest ne bude više tabu i da se prihvati, iako su rezultati i statistika poražavajući, sve je više obolelih i sve se kasnije bolest otkriva i više žena odnese ova bolest. Naša misija je da se radi na preventivi, jer ako se otkrije rano, u 90 posto slučajeva se i izleči. Ja uvek kažem, ako bar jedna žena posle ove akcije ode na pregled, pobrine se za svoje zdravlje i sačuva porodicu od takve traume kao što su gubitak majke, ćerke, sestre ili drugarice, mi postižemo svoj cilj”, naglasila je Milica Pećerić, predsednica Udruženja “Jedna uz drugu”.

Za godinu dana koliko udruženje postoji, zahvaljujući brojnim aktivnostima u proteklom periodu broj članova se, kako ističe Milica Pećerić, udvostručio. Članstvo u istom može biti i potpuno anonimno putem Viber grupe, koja predstavlja i prvi korak u priključenju.

“One mogu maltene anonimno, samo svojim imenom da postave pitanje i mi im možemo pomoći u nekim tehničkim stvarima, oko organizovanja pregleda, jer to su veliki šokovi kada se žena suoči sa dijagnozom i prvo pitanje uvek bude “sad šta dalje, imam tu bolest, kuda, kako”? tako da i to je bitna podrška, jer žene se susreću sa raznim problemima, prvenstveno fizičkim, a psihički tinjaju pa se posle ispoljavaju u većem obimu, tako da i tu mi organizujemo konsultacije sa udruženjem ProAktiva, da pomognemo i u tim situacijama. Takođe, često se kod žena javlja limfedem, pa im je potrebno pomoći i u tim situacijama, skrenuti pažnju da preventiva utiče na kvalitet života, da se ona dobro oseća i da može da funkcioniše kao i pre nego što je bila bolesna ili sa minimalnim ograničenjima”.

Aktivnosti na obeležavanju ovog datuma nastavljaju se danas, kada će se u terminu od 16 do 18 časova u prostorijama Crvenog krsta održati promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“, gde će lekari sprovoditi palpatorni pregled dojke, određivati indeks telesne mase i kompozicije tela, meriti krvni pritisak, šećer i masnoću u krvi i ugljen-monoksid u izdahnutom vazduhu, a deliće i korisne savete, dok će farmaceut Apoteke raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova kod obolelih u terminu od 17 časova.