Saopštenje GrO Partije Radikalne Levice

Članovi subotičkog Gradskog odbora Partije Radikalne Levice će u nedelju, 01. maja biti uz članstvo udruženja „Solidarnost“ ispred zgrade Otvorenog Univerziteta sa početkom u 10 časova, a povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada.

Ovu priliku koristimo da se setimo i odamo počast svim žrtvama radničkog pokreta koje su stradale u borbama za ostvarenje većih radnih prava. Iako se formalno ovaj praznik održava kao memorial na majski radnički ustanak u Čikagu 1886. godine, borba za radnička prava i bolje uslove rada je starija od tog datuma a i u godinama koje su usledile nije jenjavala – tako je i danas jer radnici širom sveta i dalje bivaju uskraćeni za elementarna prava a neretko i stradaju usled neadekvatnih uslova rada i nemara i nebrige od strane poslodavaca, ističe se u saopštenju i dodaje:

“Ovo je prilika da se okupimo, udružimo, solidarišemo jedni sa drugima i zajedničkim snagama nastavimo borbu za život dostojan čoveka, za sve radnice i radnike u našem gradu. Sve vlasti u Srbiji od uvođenja kapitalizma glume nemoć pred privatnim investitorima i smišljaju izgovore zašto se radnička klasa kontinuirano nalazi u sve beznadežnijem položaju. Čak i u surovim uslovima kapitalističke periferije, država ima brojne mehanizme da stane na stranu radnika i radnica. Ipak, prethodne tri decenije pokazale su da, sasvim suprotno tome, vladajuće strukture stalno staju na stranu kapitalista. Partija Radikalne Levice se zalaže za ukidanje takve prakse i uspostavljanje novog sistema vrednosti prilagođenog većini, zalažemo se za demokratski socijalizam i svet kreiran po meri radnih ljudi, zaključuju u ovoj stranci.