EkonomijaSubotica danas

Projekat “Zajedno do uspeha” preduzeća Slobodna zona Subotica

U organizaciji privrednog društva za upravljanje Slobodnom zonom “Subotica”, u ponedeljak, 26. septembra, potpisan je sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji sa ustanovama iz oblasti nauke, prosvete, razvojnim agencijama i drugim privrednim društvima, u cilju jačanja projektnih kapaciteta. Potpisivanju sporazuma su prisustvovali predstavnici Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca, poslovne zone iz Banja Luke, predstavnici subotičkih srednjih škola, Visoke tehničke škole, Ekonomskog fakulteta, javnih preduzeća, sindikata i predstavnici subotičkog IT klastera.

Kako je istakao Saša Gravorac, direktor preduzeća “Slobodna zona”, ovaj događaj je veoma značajan u okviru razvoja subotičke Slobodne zone. “U skladu sa našim novim strateškim opredeljenjima i pravcima razvoja, odlučili smo se za zaključivanje sporazuma o poslovno – tehničkoj saradnji, a taj proces će se realizovati u nekoliko etapa i mi smo izuzetno ponosni činjenicom da se 20 subjekata opredelilo da potpiše isti. Ovaj projekat smo nazvali “Zajedno do uspeha”, budući da je cilj da se kroz ove sporazume intenziviraju naši projektni kapaciteti, budući da planiramo da kroz ovaj proces apliciramo na domaće i međunarodne projekte, kao i razmena informacija sa našim korisnicima sa kojima ćemo potpisati sporazum. Naše opredeljenje je da stvaramo intenzivnu saradnju, da ovaj sporazum bude put u stvaranju jednog privredno – intelektualnog inkubatora koji će omogućiti novo repozicioniranje Slobodne zone na tržištu kako Subotice, tako i Republike Srbije”, rekao je Gravorac.

“Okupili smo se sa ciljem da damo značaj jednom važnom događaju za Suboticu, upravo sa ciljem podrške projektu “Zajedno do uspeha”. Ono što je važno je da će rezultat ovoga biti sinergetski efekat, dakle jedno zajedničko nastojanje sa aspekta, privrede, nauke, tehnologije i znanja da unapredimo na viši stepen prisustvo Subotice u projektnoj percepciji i u dosta sfera razvoja”, rekao je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu.

Jedna od srednjih škola koja će učestvovati u ovom projektu je i Gimnazija “Svetozar Marković”. “Gimnazija od ove školske godine želi da konkuriše u IPA projektima i da konkretno kroz nova specijalistička odeljenja realizuje saradnju sa drugim privrednim društvima u gradu i da tako podignemo i kvalitet nastave, a i da grad zna sa kakvim resursima i budućim studentima raspolaže”, rekao je direktor pomenute škole Dušan Pavlović.

U preduzeću “Slobodna zona” imaju u planu da izdaju časopis koji bi izlazio jednom godišnje, gde bi poslovni partneri i učesnici ovog sporazuma mogli da prezentuju svoje ideje, razvojne ciljeve i potencijale, a u narednom periodu radiće se na potpisivanju sličnog sporazuma sa svim slobodnim zonama na području Srbije.