PRL: Podržavamo protest protiv fiskalizacije

Gradski odbor Partije radikalne levice u Subotici, u današnjem saopštenju za javnost ističe da svesrdno podržava protest protiv fiskalizacije od strane prodavaca-radnika na pijacama. U ovoj stranci smatraju da će fiskalizacija sigurno voditi stavljanju katanca na radnju mnogobrojnih prodavaca, kako na subotičkim, tako i pijacama po celoj zemlji.

“Posebno skrećemo pažnju javnosti na činjenicu koju svi dobro znaju, kako ovaj grad dobrim delom čuva svoj socijalni mir zahvaljujući najvećoj pijaci – buvljaku, gde radi više od hiljadu prodavaca a posredno od toga žive i preživljavaju brojne porodice kojima je trgovina na pijaci jedini i krvavo stečeni izvor prihoda. Ukoliko Ministarstvo finansija ne odustane od ovog nameta, buvljak će se verovatno zatvoriti što otvara prostor za spekulaciju njegovim zemljištem. Sasvim je moguće pretpostaviti da će na mesto buvljaka doći jedan od sterilnih lanaca marketa sa višim cenama i upošljavanjem jeftine radne snage, koja će raditi za minimalac, što je očito jedini domet ove gradske vlasti u pogledu ekonomske politike, čime se udara na životni standard svih Subotičana”, ističe se u saopštenju i navodi da ova partija ne podržava sivu ekonomiju, ali zato podržava obične radne ljude koji se snalaze da bi preživeli i zapravo su prisiljeni na ovakav vid rada.

“Privatizacija i neodgovorna ekonomska i socijalna politika vođena od strane i prethodne i sadašnje garniture na vlasti, uzroci su koji su doveli do toga da su mnogi morali potražiti spas na pijačnim tezgama. Partija radikalne levice se zalaže za ekonomski model u kome je minimalno oporezovano zadrugarstvo jedino moguće rešenje za sitne trgovce i poljoprivrednike, koji tako mogu plasirati svoje proizvode, robu ili usluge i pristojno živeti od svog rada”, zaključuju u ovoj stranci.