Porodični dan u MKC “Nepker”

U okviru prekograničnog projekta “We travel in culture – Putujemo kroz kulturu”,  Mađarska – Srbija, danas je u mađarskom kulturnom centru “Nepker” održan Porodični dan, koji su činile brojne aktivnosti namenjene za roditelje i decu iz Subotice, Kanjiže, Adorijana i Gornjeg Brega.

“U prvom delu programa, učesnici su imali mogućnost da u pratnji vodiča upoznaju istorijski deo grada Subotice i pogledaju najlepše građevine. Imali su priliku da se upoznaju sa radom našeg kulturnog centra, a u okviru toga posetili su plesnu kuću, gde su imali prilike da vide kulturno nasleđe Bartoka i Kodalija, a u pratnji orkestra Juhas najhrabriji da se oprobaju u plesu. U okviru Porodičnog dana deca i roditelji moći će da se oprobaju u radionici određenih zanata koje će držati stručna lica, a imaće i slobodne aktivnosti. Cilj nam je da se deca upoznaju sa kulturom i folklorom, jer takvu priliku nemaju u školama, a sa projektom želimo da upoznamo što više dece i roditelja sa ovim programima i zanatima koji su deo naše kulture i nasleđa”, rekla je Silvija Rumenjaković, organizator programa MKC “Nepker”.

Projekat traje do kraja 2022. godine, u okviru kojeg će u toku juna biti organizovane dečije i omladinske igraonice i prezentacije Nepkerovog skladišta igara “Zlatna kapija“ u saradnji sa Kulturnim i neprofitnim omladinskim centrom “Hireš Agora”, a u julu kampovi folklora koji će se održati u Horgošu i u gradu Kerekeđhaza u Mađarskoj. U avgustu je u planu održavanje programa “Sećanje – Tragom Kodalja i Bartoka”, koji će zajedno realizovati plesni ansambl iz Kečkemeta i “Rona” MKC “Nepker” Subotica.