Polivači na salašu Grge Pećarića

Običaj polivanja devojaka održan je juče i na salašu Grge Pećarića na Čantavirskom putu, koji je prisutne na trenutak vratio u neka lepša vremena, kako tradicija i običaji ne bi bili zaboravljeni. Mladi momci i devojke imali su prilike da nauče od starijih kako se to nekada radilo, kako bi oni nastavili tradiciju i preneli je na mlađe naraštaje.

Momci su na salaš stigli karucama u potrazi za devojkama. Nakon što su ih pronašli odveli su ih do bunara, polili vodom, a one su njima za uzvrat poklonile cveće, narandže i počastile ih pićem i kolačima.

Kako ističe Grgo Pećarić kada je bio mladić išao je konjem u polivače, jer tada još nije bilo karuca. “Sećam se da je na Čantavirskom putu živeo gospodin Lazo Gabrić kočijaš, koji je učio mlade momke. Tada je svake godine bilo polivača, a on je vozio pune karuce momaka. Bilo je puno momaka koje su imali devojke u Maloj Bosni, Tavankutu, to je sve trebalo obići sa konjima. To je trajalo čitav dan. Jedan lep doživljaj i to je nešto što u srce dira. Mislim da su salaši za taj posao, gde se sve može odigrati, međutim i salaši polako nestaju. Bio sam prisutan na izložbi u KUD “Aleksandrovo” i drago mi je da je bilo puno mladih, dece, vidi se da su zainteresovani za to i da žele znati raditi. Mladim momcima poručujem da nađu vremena za ovakve običaje, da se to obavlja, čuva tradicija, tu bude lepih događaja”, kaže Grgo.

Ivana Ivković, po prvi put je učestvovala u obeležavanju ovog običaja. “Ovo je veoma važno za očuvanje naših starih običaja. Uglavnom mladi danas ne idu u polivače, ili idu kolima i polivaju parfemima, a ovo je zaista staromodan način, ali ujedno i lep”. Mladi polivač Nikola Pećarić, kaže da je do sada išao u polivanje, ali sada prvi put na način kako se to nekada radilo. “Ranije sam išao kolima sa drugovima, pre pet ili deset godina. Ovako su ovaj običaj obeležavali naši preci i mi to treba da održavamo. Sad je sve manje fijakera i konja, ali nadamo se da će u budućnosti biti nekoga ko će da prati i nasledi nas mlade. Učiću i svoju decu običajima”, naglasio je Nikola.

Kata Kuntić, predsednica KUD “Bunjevka” objašnjava da su polivači stari običaj koji su naši preci prenosili sa kolena na koleno i on se održava svake godine. “Jako je važno da se nekada običaj održavao u porodicama koje su bile velike i sa poprilično puno cura i onda na taj dan kapija je morala biti širom otvorena i svaki gost je bio dobrodošao, a posebno momci. Nekada se polivalo vodom iz bunara, a sada već parfemima i drugačiji je običaj u odnosu na nekadašnja vremena. Običaj je i dan danas u životu, s tim da ne polivaju samo momci, znači svi muškarci polivaju žene bez obzira da li su to male cure ili mame, majke, tetke i mislim da je jako važno što se on održava”, kaže ona.

U KUD “Aleksandrovo” ističu da su jako zadovoljni organizacijom i održavanjem ovog starog, ali lepog običaja Bunjevaca sa ovih prostora, a za naredni period najavljuju brojne aktivnosti u očuvanju tradicije.