Subotičanka vozila “citroen” sa 3,27 promila alkohola

Pojačana kontrola upotrebe sigurnosnih pojaseva u vožnji i prevoza dece

Pripadnici Uprave saobraćajne policije će od danas do kraja nedelje sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima, saopštio je MUP.

Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih država koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), a saobraćajna policija preduzimaće mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu  koristila sigurnosne pojaseve, na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

“U toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način. Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača. Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto. Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će istovremeno sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovesti i preventivnu kampanju, koja će imati za cilj da ukaže na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečijih sedišta, odnosno na posledice nekorišćenja pomenutih zaštitnih sistema.