KulturaSubotica danas

Otvaranje izložbe “Odgovor je u prevodu” Dragane Žarevac

U Savremenoj galeriji sutra, 01. jula, biće otvorena izložba “Odgovor je u prevodu” umetnice Dragane Žarevac. Kako ističu u ovoj kulturnoj ustanovi, izložba omogućava praćenje geneze rada Dragane Žarevac u oblasti performansa, počev od njegovih „materijalnih tragova“ − crteža, beleški, partitura, teksta, fotografije i zvuka, do video zapisa performansa, video performansa, reperformansa i najzad – video instalacija „otelovljenog arhiva“.

Nakon izložbe „Prošireno prisustvo – otelovljeni arhiv” koja je 2021. godine održana u Galeriji  legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, a koja je rezultat višegodišnjeg istraživanja performativne prakse i ranih video radova ove umetnice, Dragana Žarevac nastavlja bavljenje performansom i video-performansom, kao i daljim njegovim prevođenjem unutar savremenog konteksta i globalnih kulturnih tokova, a koji nagoveštavaju nepredvidivost prevođenja, navode u Savremenoj galeriji.

Kustoskinje izložbe su Slađana Petrović Varagić i Tamara Kucor, a na otvaranju će biti izveden performans “Mudra voda”. Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Slađane Petrović Varagić koji će biti promovisan tokom trajanja izložbe. Početak je u 19 časova.