Otkrivena spomen-ploča Beli Garaiju

Na zgradi u Ulici Korzo broj 11, otkrivena je spomen-ploča u čast teatrologa, reditelja i glumca, dobitnika državne i Sterijine nagrade Bele Garaija. Spomen-ploču otkrili su praunuk Bele Garaija, Čaba Godanji, predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor, rukovodilac Centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara Ilidiko Lovaš i predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Aron Šutuš. Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Bela Garaji se rodio 14. februara 1897. godine, i zbog toga upravo danas, na dan njegovog rođenja, otkrivamo ovu spomen-ploču, rekao je dr Balint Pastor dodajući da se radi o čoveku koji je bio državljanin najmanje šest država kao i da je svojim aktivnostima i delovanjem imao neosporive zasluge i u pozorišnom životu na mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

Mi dugujemo dosta toga i Beli Garaiju, i ostalim znamenitim Subotičanima. U nekim prethodnim godinama pokušali smo da taj naš dug prema velikanima Subotice smanjimo, i u tom kontekstu mogu da spomenem bistu Karolja Biroa, spomen-ploču u čast Tibora Sekelja koji je, iako nije rođeni Subotičanin, ovde živeo noseći Suboticu sa sobom u svet i čineći mnogo da ona bude poznata i prepoznatljiva. Ali, mnogi od onih koji zaslužuju da u Subotici imaju ulicu sa njihovim imenom, danas je nemaju, rekao je još dr Balint Pastor i najavio da će nakon izbora inicirati razgovor o tome ko sve zaslužuje da ulice u Subotici ponesu njihova imena, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Prisutnima se obratio i teatrolog, dramaturg, Tamaš Olah, koji je govorio o životu i delu Bele Garaija.