ObrazovanjeSubotica danasAktuelno

Održano prvo takmičenje u orijentiringu

U Osnovnoj školi “10. Oktobar”, danas je održano takmičenje u orijentiringu, sportskoj disciplini koja podrazumeva snalaženje učenika u prostoru pomoću unapred nacrtanih karti, na kojima traže određene tačke koje osvajaju rešavanjem zadataka i pitanja iz opšteg obrazovanja.

Na prvom takmičenju učestvovali su učenici 5. i 6. razreda OŠ “Ivan Goran Kovačić”, OŠ “Matko Vuković”, OŠ “Ivan Milutinović”, OŠ “Sveti Sava”, učenici škole domaćina i đaci OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, čija učenica 6. razreda Milica Šipka kaže da je ovo prilika da ona u društvu svojih drugara nauči nešto novo. “Nismo se nešto preterano spremali, ali očekujem da ćemo da budemo među prva tri mesta. Mi smo došli da se pre svega zabavimo i naučimo nešto novo. Meni je ovo jako zanimljivo i prilika gde možemo da naučimo o ovom delu grada”.

Kako ističe Siniša Repo, predsednik Saveza za školski sport i pedagoge fizičke kulture grada Subotice, ovo takmičenje predstavlja i svojevrsnu promociju ove sportske discipline. “Želimo da naučimo nešto novo o ovom sportu, koji je postao sastavni deo školskog sporta. Orijentiring je jedna disciplina za koju nisu potrebne neke posebne sposobnosti poput brzine, snage, izdržljivosti kao u nekim drugim sportovima i zbog toga ima značajno mesto u školskom sportu, jer se njime mogu baviti i deca koja nisu najbolja u tim disciplinama u svojim školama. Upravo je ovo šansa da omasovimo školski sport, što je negde i cilj svih nas koji se njim bavimo.”

“U saradnji sa zaposlenima u školi smo završili kartu i napravili sve što je potrebno za jedno malo promotivno takmičenje i drago mi je da je prisutno čak šest škola i da učenike ponovo vraćamo na taj osnov, jer je osnovna škola osnov za sportiste. Mi smo od pre pet godina kao savez prisutni i priznati u Ministarstvu prosvete kao obavezna aktivnost u okviru fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, tako da nam je to mnogo pomoglo da povećamo broj mladih takmičara. Trenutno u Srbiji imamo nešto manje od 600 registrovanih takmičara i već četvrti put radimo ovo školsko prvenstvo što je za nas veliki uspeh”, ističe Dobrica Jelić, predsednik Orijentiring saveza Srbije.