Održana druga proba Državne mature

Danas u podne u svim srednjim školama u Srbiji održana je druga po redu pilot proba polaganja Državne mature. Tako je bilo i u subotičkoj Muzičkoj školi. Učenici završnih razreda su polagali test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, sutra će polagati matematiku, a u sredu izborni predmet. Prvi pilot projekat sproveden je pre dve godine u samo nekoliko obrazovnih ustanova u Srbiji, a u planu je da Državna matura za učenike srednjih škola od 2024. godine bude obavezna.

“Državna matura radi se u vidu testa, sutra je na programu matematika, s tim da učenici u Muzičkoj školi neće polagati matematiku jer je ovaj predmet 2020. godine u ovu srednju školu uveden kao obavezan, a prekosutra će se polagati opšte obrazovni predmeti, to su praktično izborni predmeti koje deca uče najmanje dve godine ili više. Konkretno predmeti koje su deca izabrala su istorija, srpski kao nematernji za učenike iz mađarskog razreda i engleski jezik”, kaže direktorica Muzičke škole Dragana Nikolić.

“Za učenike ove škole državna matura predstavlja umetničku maturu i pored obaveznih sadržaće još i stručni predmet koji se ove godine ne polaže, ali će se taj predmet polagati za dve godine kao obavezan. Učenici će polagati instrument, a ukoliko je teoretski odsek polagaće solfeđo i harmoniju u vidu nekog testa”, objašnjava direktorka škole.

Prema njenim rečima, cilj državne mature jeste da učenici bez nekog prijemnog ispita i bodovanja upišu fakultete. Međutim, oni koji se odluče za Muzičku akademiju će i dalje imati prijemni ispit.

“Konkretno učenici koji polažu probnu državnu maturu nisu preterano uzbuđeni jer ih se donekle ona i ne tiče, ali učenici kojima ona predstoji su malo uplašeni, nedostaje im informacija, ali sve će se to do tada iskristalisati, jer Ministarstvo prosvete radi na tome da kada zaista za to dođe vreme to funkcioniše besprekorno, jer kroz ovo pilotiranje oni stvarno mogu da vide kako funkcioniše sistem, šta treba menjati. Imali smo i obuke, dobili smo stručna uputstva, imamo timove koji se bave time, dežurne nastavnike, pregledače, dakle čitav jedan aparat je uključen u realizovanje državne mature”.

Kako ističu u Ministarstvu prosvete, cilj pilot projekta Državne mature nije provera znanja učenika već sistema školstva, a preporuka je da profesori koji žele dobre rezultate učenika mogu oceniti i upisati u dnevnik, dok se loši rezultati neće beležiti.