Na trgu obeležen Dan starijih osoba – 1. oktobar

Na gradskom trgu, uz pesmu, igru i veselo raspoloženje obeležen je Međunarodni dan starijih osoba (1. oktobar) koji je okupio mnoštvo naših najstarijih sugrađana, ustanova, organizacija i udruženja koji zajedničkim snagama rade na očuvanju, nezi i poboljšanju uslova i kvaliteta života starijih u našem gradu.

Savremeno društvo karakteriše demografsko starenje, procene su da će se broj starijih u periodu od 2000. godine do 2050. udvostručiti i sa 605 miliona porasti na 2 milijarde. Evropa će svakako biti najstariji kontinent sa 33,6 odsto starijih osoba u ukupnoj populaciji, dok će u Srbiji 2050. godine 32,3 odsto stanovnika biti starije od 60 godina. Te činjenice, stavljaju akcenat na celokupnu društvenu zajednicu koja mora biti udružena u stvaranju što bolje društveno-socijalne klime za stanovnike „zlatnog životnog doba“.

„Gerontološki centar Subotice u svojoj zaštitiima korisnike koji su na domskom smeštaju, a isto tako i razvijenu mrežu otvorene zaštite, odnosno klubove, gde veliki broj penzionera realizuje svoje aktivnosti i sprovode ih baš u tim klubovima, što neminovno čini njihov život kvalitetnijim“ – kazala je Brankica Tešanović, direktorica Gerontološkog centra Subotica.

Subotica godinama unazad prati opšte trendnove koji su u regionu kada je u pitanju starosna struktura stanovništva, te je od prioritetnog zadatka lokalne samouprave da vodi odgovornu socijalnu politiku, ističu nadležni.

„U fokusu su nam dva aspekta. Prvi je podizanje zdravstvene i socijalne zaštite svih sugrađana, sa posebnim akcentom na osobe starije životne dobi, a zatim i podizanje nivoa svesti svih nas o ulozi starijih osoba u društvu, prepoznavanju njihovih potreba i zadovoljenju istih. Grad podržava rad ustanova, organizacija i udruženja koji se brinu o starima, te kroz javne konkurse za finansiranje i sufinansiranje projekata iz odlasti društvenog i humanitarnog rada i oblasti kulture, iz godine u godinu značajnim sredstvima ulažemo u tu sferu“ – rekao je u ime gradonačelnika Subotice, Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede.

Podršku pruža i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, te je do sada za domski smeštaj starih osoba u našem gradu, u proteklom periodu, izdvojeno oko 102 miliona dinara novčane podrške, a u tekućoj godini opredeljeno je 10 miliona dinara.

„Sve to je u cilju unapređenja i obezbeđivanja kalitetnih i dostojanstvenih uslova života naši najstarijih sugrađana. Poruka je da ulaganjem u njih, ulažemo u budućnost svih nas“ – poručila je Đenđika Seleši, pomoćnica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.