Antikvitetne knjige i zlatnici na prelazu Horgoš

Carinici su u saradnji sa policijom 19. i 20. januara 2022. godine na graničnom prelazu Horgoš otkrili pokušaje neprijavljenog prenosa antikvitetnih knjiga i zlatnika preko granice.

Kada su carinici 19. januara na ulazu prelaza Horgoš za detaljnu kontrolu izdvojili golf domaćih registarskih oznaka, svakako se nisu nadali da će u tom automobilu zateći pravu malu antikvitetnu biblioteku. Naime, na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, 53-godišnji stanovnik Kanjiže je odgovorio odrično, ali je tokom detaljne kontrole utvrđeno da to nije tačno. Carinici su u putnoj torbi koja se nalazila odmah iza vozačevog sedišta pronašli 9 starih katoličkih crkvenih knjiga od kojih najstarija datira iz 16. veka.

Kada putnici preko granice sa sobom nose vredne predmete koji mogu predstavljati kulturno blago – neophodno je da ih bez izuzetka prijave, što pomenuti putnik nije učinio. Zbog specifičnosti kolekcije nije bilo moguće utvrditi vrednost na licu mesta, pa će ona naknadno biti utvrđena u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. 

Dan nakon toga, 20. januara 2022. godine, na istom prelazu, carinici su ličnoj torbici češkog državljanina pronašli 7 neprijavljenih zlatnika. On je upravljao škodom oktavijom čeških registarskih oznaka putujući ka Beogradu u društvu dvoje saputnika. Svi putnici su na prelazu izjavili da nemaju ništa da prijave, nakon čega je usledila detaljna kontrola. Kada su zlatnici otkriveni, putnik je rekao da se bavi kupovinom zlata i srebra, pa je slučajno deo zlatnika zaboravio u torbici. Podsećamo putnike da je najsigurnije da prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom i tako spreče mogućnost da im one budu privremeno ili trajno oduzete.