Muzička škola vredno radi na očuvanju tradicionalnog pevanja

Muzička škola u petak je koncertom koji je održan u Velikoj većnici, obeležila 20 godina postojanja Odseka za tradicionalno pevanje. Pored gostiju, učenika beogradske muzičke škole “Mokranjac” u programu su učestvovali bivši i sadašnji učenici pomenutog odseka, koji su sa profesoricom Tamarom Štricki Seg pripremili svojevrsni muzički vremeplov.

Program je bio koncipiran u tri dela, prošlost, koju su činile popularne pesme iz tog vremena, koje su izvodili bivši učenici škole, sadašnjost, gde su se mogle čuti aktuelne numere koje su pevali sadašnji učenici Odseka za tradicionalno pevanje, a u delu programa budućnost nastupilo je oko 40 učenika, sa porukom da od sadašnjosti i prošlosti zavisi i naša budućnost, u cilju očuvanja tradicionalnog pevanja u Srbiji. “Taj istraživački rad nikada ne prestaje, uvek se nešto novo može naučiti i istražiti, naći neke nove pesme koje su zaboravljene, tako da je čitav koncert imao i edukativni karakter”, ističe direktorica Muzičke škole Dragana Nikolić.

Odsek za tradicionalno pevanje trenutno pohađa više od 30 učenika. “Planovi su nam da još više radimo i istražujemo, da se odsek razvija i da na taj način čuvamo našu tradiciju, ne samo srpskih pesama, nego i bunjevačkih, hrvatskih, mađarskih i svih onih koje su karakteristične za naše područje”.

Kako objašnjava Dragana Nikolić, interesovanje učenika za Odsek tradicionalnog solo pevanja je oduvek bilo veliko, jer se u školi radi na njegovoj promociji i afirmaciji, a sva deca koja žele da ga upišu, potrebno je da polože prijemni ispit. Iskustvo nije neophodno, ali je potrebno da budu starija od 10 godina.