“Moj vetar banatski” je knjiga namenjena svima koji osećaju emociju

Nakon prve zbirke pesama “Oteto od sna” koju je predstavila samo bliskim ljudima, Subotičanka Jelena Milić, koja se pre desetak godina preselila u Novi Sad i nastavila svoj profesionalni život, danas je za sve svoje sugrađane u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”, pripredila promociju svoje druge zbirke pesama “Moj vetar banatski”. Uz zvuke gitare i još ponekog instrumenta, svi prisutni su imali prilike da uživaju u stihovima Jelenine poezije, koje je govorio glumac Emir Ibrahimović.

Knjiga je, kako kaže sama autorka, namenjena svima koji osećaju emociju. Stihovi su nastajali tokom terenskog rada u Južnom Banatu, s obzirom da je zaposlena u Crvenom krstu Vojvodine, a tokom boravka u Beloj Crkvi, Plandištu i Vršcu pronalazila je inspiraciju za svoje tekstove.

“To okruženje i ljudi sa kojima sam tada bila u kontaktu, jednostavno su mi donosili  inspiraciju. Daleko od toga da određeni Subotičani nisu poslužili kao inspiracija za ovu zbirku koju danas imate prilike da vidite, ali taj predeo tamo, ravnice, planinski predeo sa vetrom je nešto što mi je poslužilo kao neiscrpan izvor. Sve pesme su praktično vezane za čežnju i neko čekanje, ali glavni motiv je vetar i to je negde spona između ove naše severne Bačke i južnog Banata, taj vetar ludi koji je na momente snažan, a na momente nežan, pa ko ga kako shvati”, kaže autorka Jelena Milić i dodaje da su pesme nastajale od januara 2019. godine, zaključno sa novembrom prošle godine, u jednom kraćem vremenskom periodu u odnosu na prvu neobjavljenu zbirku koja je počela pisati sa nekih 14-15 godina.

Prva promocija knjige “Moj vetar banatski” održana je nedavno u Novom Sadu i reakcije su prema njenim rečima jako dobre. “Subotica je moj grad i ja sam ovde odrasla, ovde su moje staze detinjstva i nekako uvek je veliki izazov kada radiš u svojoj kući. Kada radiš nešto negde tamo, uvek lakše praštaju neki propust ili grešku, a Subotica s obzirom na to da je u mom srcu i nešto što se neće nikada promeniti, onda je u stvari veliki izazov i treba se suočiti sa emocijama i sa svim onim što Subotičani donose”.

Jelena Milić najavljuje knjigu koju će činiti proza. “Za sada postoji neki koncept, ali to me ne sprečava da se s vremena na vreme pojavi neka nova pesma koja će isto tako u nekom momentu postati deo neke nove zbirke”, zaključuje naša sagovornica.