ZdravstvoSubotica danas

Maja Drašković: Dijagnostika koja se utvrdi refleksoterapijom bude nepogrešiva

Naša sugrađanka Maja Drašković, kaže da za razliku od mnogih ima tu sreću da posao kojim se bavi jako voli. Uspela je da spoji lepotu i zdravlje, a kod nje naše sugrađanke mogu da pronađu brojne tretmane kako za ulepšavanje, tako i za pospešivanje zdravstvenog stanja.

“Ovim poslom se bavim šest godina i često kažem da mi je žao što ranije nisam počela. Za sada su usluge koje nudim profesionalno šminkanje, refleksologija, kozmetičke, antiage i refleksološke masaže lica, kao i estetski pedikir, počinje svoju priču Maja i objašnjava za sve koji ne znaju, šta je to ustvari Refleksologija. Refleksologija je holistička alternativna metoda lečenja, koja uključuje pritisak i masažu refleksnih tačaka na stopalima i šakama. U ovom slučaju, taj refleks ustvari označava reflektovanje odnosno ogledanje određene tačke u kojima se odražava čitav organizam. Tehnike pritiska i masaže na kojima se temelji refleksologija omogućuje telu protok energije. Cili je da omogući telu da se samo isceli stimulacijom cirkulatornog i limfnog sistema, kao i podsticanjem otpuštanja toksina. Ljubav prema refleksologiji se javila pre jedno 20 godina, kada sam i sama postala korisnik iste i uvidela svojim ličnim iskustvom kakve blagodeti mi je donela.

Naša sagovornica ističe da se refleksologija temelji na tome da postoji protok vitalne energije ili životne sile između telesnih organa, prodirući do svake žive stanice i tkiva. Ukoliko je ta energija zaustavljena, deo tela koji je sa njom povezan biće oštećen. Zastoji energije u ljudskom telu odražavaju se na šakama i tabanima, ali i na našem eteričnom telu. Bolest počinje u eteričnom telu i može se videti kao energija akumulirana na pogrešnom mestu, koja se, ako se ne ukloni, manifestuje kao poremećaj u fizičkom telu.

“Refleksologija ima pre svega snažan relaksirajući efekat, jer deluje na čitav organizam upravo zbog toga što se na stopalu nalazi preko sedam hiljada nervnih završetaka povezanih sa svim delovima tela. Refleksoterapeut će pratiti reakcije vašeg tela i pomoći vam da dođete do rezultata veoma brzo. Ona takođe može doprineti lakšem dijagnostikovanju bolesti. Poželjno je u početku ne prekidati tretmane, koji na nekoliko trenutaka mogu biti bolni, jer reč je o procesu isceljenja. Nakon što se uspostavi protok energije, ta bol nestaje”, naglašava Maja Drašković.

Ona kaže da je veoma važno da klijenti pre svega odlaze kod nekoga ko je stručan u toj oblasti i poseduje sertifikat, diplomu ili uverenje. “Zašto to kažem, zato što ukoliko refleksoterapiju vrši neko ko nije stručan, vaše stanje se može jako pogoršati. Ovo se posebno odnosi na osobe sa hroničnim oboljenjima. Postoje i kontraindikacije i slučajevi gde se refleksoterapija ne preporučuje. U svakom slučaju, dobar refleksoterapeut će vas posavetovati kako i da li treba raditi terapije”.

Refleksologija je neverovatno precizna po pitanju dijagnostike vašeg tela. Mnogo puta sam se uverila u to, a i moji klijenti su mi to potvrdili. Neki klijenti su imali jake kontraindikacije posle refleksoterapije, te su se iz tih razloga uputili u dalje medicinske pretrage i kao rezultat dobili isto ono sto sam im i ja tad rekla. Ali shvatite, to Vam nisam rekla ja, nego vaša stopala i vaše telo. Ja samo znam da očitam mapu tih organa, kao i taj medicinski radnik, doktor, ko god. On zna da očita vaše nalaze

“Što je problem veći, tačka na stopalu će biti bolnija. Istina u svemu ovome koliko će biti bolno zavisi i od vašeg praga tolerancije na bol. Ono što će ustvari stručnom refleksoteraputu reći kakvo je stanje vašeg organizma i određenog organa, jeste prisustvo “grudvastih područja” koja se često opisuju kao naslage kristala. Na osnovu toga terapeut će moći i da proceni kako ćete se osećati posle tretmana, koliko tretmana će biti potrebno i kojom dinamikom bi trebalo da dolazite. Ukoliko imate ozbiljnija hronična oboljenja, posle refleksoterapije možete očekivati vidno pogoršanje svojih simptoma, dok se kod zdravih osoba moze očekivati veći priliv energije, generalno bolje opšte fizičko i psihičko stanje. Svaki klijent je poseban na svoj način i za svakoga je dalja preporuka i terapija individualna. Ima nas raznih, ali ono što sam najviše primetila je da se naši sugrađani više bave svojim spoljašnjim izgledom, a ja više preferiram ono iznutra. Treba se baviti sobom duhovno, ustvari pobornik sam rečenice u svemu treba imati meru i balans”.

Maja Drašković dodaje da joj je dosadašnji rad kroz praksu i kontakt sa klijentima doneo razna iskustva koja su uglavnom pozitivna. Vrlo je individualno kako će ko reagovati. Neko je već znao potpuno sve, dok su drugi bili znatiželjni. U svakom slučaju ono što je negde moja praksa pokazala, dijagnostika koja se utvrdi refleksoterapijom bude nepogrešiva.