Koncert udaraljki ansambla “AU – AU” u utorak u Velikoj većnici

Nakon dužeg vremena, Ansambl udaraljki Akademije umetnosti (AU – AU) iz Novog Sada ponovo dolazi u Suboticu, gde će 11. oktobra sa početkom u 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće održati koncert u okviru svoje ovogodišnje turneje podržane od Ministarstva kulture i informisanja.

Ovaj koncert je idealna prilika da čujete i upoznate širi spektar udaračkih instrumenata koji se ne sme propustiti. Divlji ritmovi bubnjeva, plemenite boje marimbe i vibrafona, mistični sklop dva najstarija muzička instrumenta, ljudskog glasa i udaraljki, su samo neke od stvari koje vas očekuju na koncertu, kažu u ovom ansamblu i dodaju da je njihov cilj da se što veći krug publike upozna sa instrumentima iz porodice udaraljki, a prisutni će, osim već dobro poznatih instrumenata poput doboša, činela i bubnjeva, na ovom koncertu imati priliku da vide i manje poznate instrumente poput Marimbe, Vibrafona, Ksilofona i drugih.

Time nastavljamo praksu popularizacije udaraljki na prostoru naše zemlju koju smo započeli 2006. godine, osnivanjem ovog ansambla. Od tada ansambl održava godišnje koncerte na kojima su nam gosti bili i udarački ansambli „Schlagwerk Wien“ (Beč, Austrija) i „Tolkalci AG“ (Ljubljana, Slovenija), kao i mešoviti hor Akademije umetnosti i gudački orkestar „Ad-Hoc“. Osim toga ansambl iza sebe broji i nastupe na brojnim važnim događajima, a osim koncertne aktivnosti, bavimo se i edukacijom mladih i promocijom udaraljki među decom. Jedan od najvećih poduhvata u tom domenu je ostvaren edukativnom turnejom 2008. u kojoj je ansambl održao koncerte u deset gradova.

U okviru ovogodišnje turneje, ansambl će posetiti Suboticu, Sombor, Šabac, Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Vršac i Zrenjanin.