Kisić Tepavčević: Od subote se ukidaju Kovid propusnice

Krizni štab doneo je na današnjoj sednici odluku o ublažavanju mera u borbi protiv koronavirusa. Odlučeno je da se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima, preneo je RTS.

Članica Kriznog štaba ministarka Darija Kisić Tepavčević izjavila je nakon sednice da je zabeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva i napomenula da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada. Kako naglašava, sve to uslovilo je da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mera.

“Od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade po normalnom režimu”, objasnila je Kisić Tepavčevićeva, ali je istakla da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima. Karantin je i dalje na snazi u trajanju od sedam dana, a kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju,  mere i dalje ostaju na snazi.

Za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test. Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju, ukazala je Kisić Tepavčević je uvođenje dodatne buster doze, za starije do 18 godina, odnosno četvrte doze. „Ta druga buster doza, može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se pre svega na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja“, dodala je na kraju.