Izložba slika Mathiasa Molcera

Nemačko udruženje “Maria Theresiopolis” priredilo je juče izložbu slika “Bog, mir i ljubav” subotičkog slikara, pijaniste i pesnika Mathiasa Molcera.

U muzičkom delu programa nastupile su Tamara Babić i Emina Tikvicki, dok su pesme na nemačkom jeziku izvele članice muzičke klape “Edelweiss”, u pratnji klavir majstora Vizin Kornelija. Hernestina Ofembahen Vizin, zadužena za kulturu u nemačkom udruženju “Marija Theresiopolis,” objašnjava da pomenuti muzički sastav postoji tri godine, a sastavljen je u cilju promocije i oživljavanja nemačke kulture na ovim prostorima. “Sastav čine članovi različitih nacionalnosti, ali nas objedinjuje pevanje na nemačkom jeziku. Repertoar i program formiramo u odnosu na programe koje organizujemo.  Mesečno jednom se susrećemo sa nekim poznatim ličnostima u gradu i na određenu temu kreiramo taj program, a izložba je bila pravi povod za to”, istakla je Vizin.

Zbog bolesti autora, program je pretrpeo određene izmene, što prisutni nisu ni malo osetili, zbog zanimljivog kulturnog i muzičkog programa. “Mathias Molcer sa udruženjem “Maria Theresiopolis” sarađuje već 50 godina. Aktivan je i stalni saradnik u raznim programima koje čine autorske večeri i druge manifestacije”.

Mathia Molcer rođen je 1935. godine, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Subotici, a umetnički odsek klavira i orgulja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Radio je kao profesor, a kasnije i novinar u dnevnom listu Magyar Szó, gde je pisao muzičke i pozorišne kritike, likovne prikaze i intervjue. Od 1963. godine radio je na specijalizaciji u Italiji, a 1967. i 1968. godine u portugalskom studiju u Cirihu, gde je usavršio klavir i kompoziciju. Titulu magistra klavira stekao je 1976. godine u Skoplju, a kao koncertni izvođač nastupio je u svim većim gradovima Srbije i tadašnje Jugoslavije, kao i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.