Izložba povodom završetka kursa za fotografa Damira Vujkovića

Na Otvorenom univerzitetu u subotu je upriličena izložba radova polaznika kursa za fotografa koji je vodio Damir Vujković, jedan od najuspešnijih subotičkih fotografa. Kurs je završilo 10 polaznika, koji su tokom 30 časova imali prilike da nauče o osnovama fotografije, fotografisanju, kao i finalnoj obradi fotografije.

Jedna od polaznica bila je Sanja Vlatković, koja je na kurs čekala više od dve godine. “Ideja mi je bila da upišem kurs za fotografa. Što se tiče očekivanja, kurs ih je potpuno ispunio. Dosta toga smo naučili, imali smo divno druženje, stekli dosta iskustva, tako da pretpostavljam da ćemo svi nekako nastaviti u tom smeru”.

Robert Lukač kaže da je njegov motiv da upiše kurs ljubav prema fotografiji koja postoji dugi niz godina. “Pojavila se ova mogućnost i ispunila je sva moja očekivanja. Damir je stvarno delio informacije, bio je više nego predusretljiv na sva naša pitanja, tako da ja nema šta drugo da mu kažem, osim veliko hvala”.

Kako naglašava predavač Damir Vujković, fotografija je vrlo značajna u našim životima. “Ja često kažem da smo svi mi fotografi, pogotovo u današnje vreme kada su nam deca odrasla sa fotoaparatima. Prvo ljudsko oko, mi vidimo puno stvari. Fotografija je zaustavljeno neko vreme i vrlo je bitna stvar, pogotovo u današnje vreme što se tiče reklamne fotografije, moraš imati dobre fotografije da bi pozicionirao svoj posao. Umetnička, pejzažna fotografija, vrlo su bitni segmenti našeg društva. Bilo smo toliko slobodni da malo produžimo kurs. Imali smo neke aktivnosti van kursa, slikali smo košarkašku i hokejašku utakmicu, tako da smo proširili tu paletu koja je planirana po nekom redosledu rada.”, istakao je Damir Vujković.

Objašnjava da je za polaznike bilo jako važno da se upoznaju sa situacijama koje se javljaju na terenu prilikom rada sa fotoaparatom. Polaznici kursa su imali predavanja o svim temama koje su vezane za fotografiju kao što je istorija fotografije, kako funkcioniše fotoaparat, objektivi, flesh fotografija, postprodukcija fotografije, a imali su priliku da se na terenu i u studiju oprobaju u praktičnom radu. “Jedan čas smo išli u fotografski studio gde su polaznici imali prilike da se upoznaju sa portret fotografijom, obišli smo i Solid fabriku, gde su radili dokumentarnu fotografiju, bili smo u Cafe Priči gde smo radili food photography. Imali smo dosta kreativan kurs gde sam se ja kao predavač potrudio da im što više prenesem ulogu fotografa u profesionalnom smislu. Svi polaznici su u skladu sa svojim predznanjem uspeli da usvoje i puno novih stvari iz svih segmenata koji su bitni za fotografa. Na završnoj izložbi koju smo uradili polaznici su dobili uverenja, a na izložbi možete da vidite odlične fotografije, kako stilski tako i tehnički dobro odrađene sa lepim kadrovima. Tema je bila slobodna, svako je radio ono što mu najviše prija. Ja ako fotograf sam vrlo zadovoljan njihovom zeljom i ambicijom da postanu fotografi, zaključio je Damir Vujković.