Aplikacijom do prijave ekoloških problema

Povodom puštanja u rad jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, odnosno aplikacije za prijave ekoloških problema od strane građana, u petak, 04. februara, održana je obuka inspektora zaštite životne sredine i  predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Sombora, Odžaka, Apatina i Kule, kojoj su prisustvovali državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović, kao i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Subotice.

Sistem je sa radom krenuo 31. januara i do danas smo imali već 200 prijava koje   administratori prosleđuju nadležnim republičkim organima,  inspekcijama, i ostalim jedinicama lokalnih samouprava –  rekao je Dujanović dodajući da  građani prijave mogu da šalju putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, odnosno da je omogućeno i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Kad građanin pošalje prijavu, administratori je odmah žalju nadležnim organima. Cilj je da se što više približimo građanima i detektujemo što više problema da bismo mogli da planiramo budžet kako da finansiramo pojedine jedinice lokalne samouprave. Ovim informacionim sistemom obuhvaćena je cela Srbija. Mi ćemo svim jedinicama lokalne samouprave dati rokove da na naš zahtev odgovore u roku od sedam dana, a građani da dobiju svoj odgovor.

Ministarstvu zaštite životne sredine što je Subotica bila domaćin ovog skupa u okviru kojeg  se – pored primopredaje mobilnih telefona sa instaliranim softverima inspektorima za zaštitu životne sredine – održala i prezentacije rada sistema i obuka inspektora za rad na aplikaciji sa prikazom svih funkcionalnosti sistema, tokova informacija i svih neophodnih radnji sa kojima će se oni, radom sa sistemom, susretati, kao i obuka predstavnika jedinica lokalne samouprave za rad na WEB desktop aplikaciji, zahvalila se gradska menadžerka, Zagorka Panić i ovom prilikom istakla da veruje  da će ove aktivnosti doprineti da Inspekcija za zaštitu životne sredine u 2022. godini što uspešnije ostvari svoje planirane ciljeve, a to su: efikasnija primena propisa iz oblasti zaštite životne sredine, operativniji nivo organizacije, ujednačenost postupanja i koordinacija izvršavanja poverenih poslova.

Panić je još naglasila da je potpuno izvesno da će subotička lokalna samouprava i ubuduće biti posvećena realizaciji projekata koji suštinski unapređuju život svih naših sugrađana, kao i stvaranju povoljnijeg ambijenta za investicije i poslovanje, uz očuvanje životne sredine.