Edukativno predavanje udruženja “Jedna uz drugu” u Medicinskoj školi

Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke “Jedna uz drugu”, organizovalo je u petak, 13. maja u Medicinskoj školi edukativno predavanje o prevenciji raka dojke, značaju samopregleda i skrininga.

Pred više od šezdeset učenika, budućih lekara i medicinskih sestara o ovim temama govorila je Tijana Rajčić, diplomirani organizator zdravstvene nege u ovoj obrazovnoj ustanovi, koja ima višegodišnje iskustvo u Dnevnoj bolnici za onkologiju u Opštoj bolnici Subotica, koja je objasnila šta je karcinom dojke, koji su faktori rizika, u kojim godinama se najčešće javlja, kakav je uticaj genetike, na koje simptome treba da se obrati pažnja, kada i gde treba da se ode na prvu kontrolu, kako uraditi samopregled, te uticala na đake kao buduće zdravstvene radnike da shvate da je pravovremena edukacija ključna u oblasti prevencije. “Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je u 90% slučajeva izlečiv. Zato je veoma važno da se što ranije krene sa edukacijom, da devojke već sa 18 godina krenu sa samopregledima, a kasnije nastave redovne kontrole”, istakla je ona.

Predsednica Udruženja Milica Pećerić, naglasila je da je sve veći broj mladih žena obolelo od ove sve prisutnije bolesti. “Iako se rak dojke najčešće dijagnostikuje u starijoj životnoj dobi,  oko 7 posto karcinoma dojke pojavljuje se pre četrdesete godine. Zato je važno da na vreme krenete sa samopregledima, da upoznate svoje grudi i pratite eventualne promene. I pitajte svoje majke, bake, sestre kada su poslednji put bile na kontoli, da li su uopšte bile na ultrazvučnom pregledu dojki. Podstaknite ih da odu i da se prekontrolišu, jer prevencija spašava život”, napomenula je Pećerić.

Kako je prihvatila dijagnozu svoje majke, obolele pre dve godine od karcinoma dojke, kakvu joj je podršku pružila, na koji način je pazila na nju, ispričala je maturantkinja Medicinske škole Željana Ginal. “Terala sam mamu da skine periku ili maramu, da ide ćelava, jer nije sramota biti bolestan, to više ne treba da je tabu tema, svako ima nekog u porodici sa ovom dijagnozom”, poručila je Željana.

Koliko je prevencija bitna, upozorava nas i statistika. Svake godine u Srbiji se od ove bolesti razboli oko 4.700 žena, a umre čak 1.600. Po broju preminulih Srbija je na neslavnom drugom mestu u Evropi. Razlog, pre svega, leži u kasnom otkrivanju bolesti, za razliku od ostalih evropskih zemalja, u kojima obavezan skrining i prevencija imaju značajnu ulogu.