ZdravstvoSubotica danas

dr Laura Lasinger: Sunce je važan resurs energije, ali oprezno sa njim

Iako je ovih dana sunca manje nego inače leto još nije gotovo, a prema rečima dermatologa ono je važan resurs energije koji je neophodan za život. Prevelika količina sunčevih zraka, pogotovo tokom letnjih meseci kada su i temperature visoke, izaziva oštećenje kože, opekotine, ili sunčanicu. Česta izlaganja jakom suncu dovode do prevremenog starenja (“photo aging”), koja utiču i na razvoj zloćudnih tumora kože.

Kako ističe dermatolog dr Laura Lasinger, zadržavanje na suncu zavisi od godišnjeg doba. Od pola sata do nekoliko sati je vreme koje je dovoljno, a tokom leta u periodu pre 10 i posle 17 časova. “Kada je dan sunčan, raspoloženje nam je bolje, svetlost stimuliše stvaranje hormona sreće serotonina. Za sintezu D vitamina neophodno je sunce, a i mnoge kožne bolesti veoma povoljno reaguju na sunčeve zrake”, objašnjava ona.

Međutim, ukoliko nema dovoljno provitamina i UV zraka, može nastati stanje Hipovitaminoze D, kada je potrebno dodatno unošenje vitaminskih preparata peroralno. Tokom letnjih meseci, boravak na otvorenom u slobodno vreme, rekreacija, sport ili aktivnosti vezane za profesiju, preporuka je da se koristi zaštita od sunca u vidu odeće, kačketa, šešira ili naočara za sunce. “Izbor preparata za zaštitu od sunca zavisi od tipa kože i uzrasta, u apotekama i drogerijama uz prethodno savetovanje sa farmaceutom ili dermatologom. Najčešće se koriste SPF od 30 do 50, a važno je i pravilno nanošenje, 10 do 15 minuta pre ekspozicije, a ponovno se nanose nakon kupanja ili plivanja”.

“Savet dermatologa je da se na sunčanje ide pre 10 ili posle 17 časova. Zaštitne kreme ne mogu u potpunosti da vas zaštite od jakog sunca, potrebno je znati da je pored mora, jezera i reka zbog refleksije zračenje jače, a krošnje drveća i suncobrani su propustljivi za UV zrake. Ukoliko nakon boravka na suncu nastane jako crvenilo, otok ili plikovi na koži, intenzivan svrab, eventualno glavobolja ili mučnina, hitno morate da se obratite lekaru opšte prakse ili dermatologu”, zaključuje dr Laura Lasinger.