Dojenjem svoje dece majke stvaraju zdrave ljude

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa Polivalentnom patronažom obeležilo u subotu, 8. oktobra obeležilo  je u atrimu hotela Galera, Nacionalnu nedelju promocije dojenja koja se tradicionalno obeležava 40. nedelje u godini, pod sloganom „ISTUPI ZA DOJENjE – EDUKUJ I PODRŽI”.

Ovo je praktično praznik majčinog mleka i manifestaciju zovemo „Majčino mleko, hrana i ljubav“ čime želimo da pokažemo da dojenje nije samo hranjenje nego i ljubav. Dojenjem svoje dece majke stvaraju zdrave ljude. Mi smo hteli  na ovaj način da pokažemo da dojenje nije bauk i da svako može doji i da svako treba da doji, kaže Samira Ćurdić, glavna sestra Patronaže i naglašava da dojenje nije odgovornost majki neko odgovornost čitavog društva.

Mi možemo uticati na to kako da se dojenje počne ali je potrebno da tate, bake i članovi porodice pomognu majkama. Tata ne može da doji ali može da kuva ručak, da pegla pelene, da iz svog ugla da doprinos.  O dojenju treba da se priča stalno, dojenje ne treba da bude opterećenje nego da se u njemu treba da se uživa. Nije to samo hrana, nego karta za budućnost, majčino mleko je hrana sa pet zvezdica, kakva je detetu potrebna.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki.

Dojenju pridajemo ogroman značaj i kroz našu školu za trudnice koja radi svakog meseca, besplatna je i traje mesec dana. Edukujemo trudnice da dojenju ne prilaze kao nečem strašnom i drago nam je da sve veći broj žena doji, kaže Ćurdić.

Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45% nastavlja dojenje do navršena 24 meseca. Sve informacije o školi za trudnice mogu se dobiti putem telefona: 552-791, a savet mogu da dobiju i na telefon Savetovališta Deca Srbije 601-180.