Dodeljene diplome najboljim matematičarima

Danas su u Velikoj većnici dodeljene diplome i pohvale najboljim mladim matematičarima, učenicima osnovnih i srednjih škola u Subotici i Severno – bačkom okrugu, koji su postigli zapažene rezultate na gradskim i okružnim takmičenjima.

Oko 60 učenika osnovnih škola dobilo je priznanja za dobre rezultate na okružnom takmičenju, a diplome je sa zakašnjenjem, zbog epidemiološke situacije, dobilo i 20 srednjoškolaca za uspeh na gradskom takmičenju iz matematike, od kojih njih 7 nastavlja dalje nadmetanje na državnom nivou. Učenik Gimnazije “Svetozar Marković” Dario Vajda uspeo je da se plasira u A kategoriju i on će naš grad predstavljati na Srpskoj matematičkoj olimpijadi.

“Učestvovao sam na državnom takmičenju sa A kategorijom, osvojio sam drugu nagradu i plasirao se na Srpsku matematičku olimpijadu. Znači mi jer se isplatio trud koji sam uložio u spremanje za takmičenje, a matematiku sam izabrao zato što mi je oduvek dobro išla”, kaže Dario Vajda.

Ognjen Tešić, učenik trećeg razreda IT smera Gimnazije “Svetozar Marković” na opštinskom takmičenju iz matematike je osvojio prvo, a na okružnom takmičenju drugo mesto, sa čime je stekao pravo da učestvuje na državnom takmičenju iz ovo predmeta. “Matematiku volim, ona mi se nametnula u mlađim danima. Takmičim se osam ili devet godina, a razmišljam da upišem Elektrotehnički ili Matematički fakultet u Beogradu. Nadam se diplomi sa državnog takmičenja, koja bi mi donela maksimalan broj poena na prijemnom ispitu”, rekao je Ognjen Tešić.

“Subotica nastavlja tradiciju blistavih matematičkih rezultata i mi se trudimo da to održimo i da sve te naše zaista vredne i marljive učenike uvek nagradimo i predstavimo subotičkoj javnosti. Korona je uticala na znanje, vidi se mnogo preskočenog gradiva u nastavi, ali ja verujem da će učenici sve to nadoknaditi”, istakla je Ljubica Kiselički, predsednica Komisije za matematička takmičenja.