KulturaSubotica danas

Đerđ Turoš: “Bio sam i još uvek sam sportista. Nisam glumac”

Šestog dana Festivala evropskog filma Palić, danas na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Senka Domanović, rediteljka filma “Mi nismo pokrenuli vatru”, Đerđ Turoš, glumac u filmu “Nežno”, Mihael Thomas, Inge Mau i Tesa Getliher, glumci iz filma “Rimini”, Karolj Eperješ, reditelj filma “Stradanje”, Gia Agumava, glumac iz filma “Mokri pesak”, Vesna Popac, predstavnica Privredne komore Vojvodine, i Mila Peršin, predstavnica Festivala Kino Otok Izola.

Senka Domanović, rediteljka filma “Mi nismo pokrenuli vatru” prikazanog prethodne večeri u selekciji Mladi duh Evrope, govorila je o inspiraciji za rad na ovom ostvarenju: “Trudila sam se da istražim koncept anarhizma. Film je smešten u 2014. godinu a glavni muški lik dolazi iz Grčke kao anarhista, pre uspona Ciprasa, Sirize, i svih tih događaja. To sam uzela kao metaforu kroz koju ću da ispitujem odnos prema svetu i društvu. Film ima neki svoj put i uglavnom je popularan na aktivističkim festivalima”. 

Đerđ Turoš, glumac iz filma “Nežno” prikazanog u Glavnom takmičarskom programu festivala, opisao je svoje iskustvo rada na filmu: “Bio sam i još uvek sam sportista. Nisam glumac. Ovo je moja prva uloga, i odmah glavna. Tražili su glumca koji bi odgovarao takvoj ulozi, a za mene je bio veliki izazov da odgovorim na ovaj zadatak”. O glavnoj glumici Ester Čonki, koja je takođe sportistkinja, Turoš je rekao: “Ona je imala anoreksiju i spustila se na 40 kilograma, pa se morala boriti s ovim demonima. Na nagovor svog brata odlazila je u jednu teretanu i tamo počela da razvija svoje mišiće. Kao i u filmu, postigla je rezultate u ovom sportu koji su motivisali scenariste i čitavu filmsku ekipu”. 

Mihael Tomas, glavni glumac u filmu “Rimini”, za potrebe uloge nekadašnje pop zvezde Ričija Brava istakao se i svojim vokalnim kapacitetima: “Otpevao sam skoro 20 pesama, od čega je u filmu našlo mesta 10 ili 11. Ja sam pre svega glumac, ali takođe i pevam. Odigrao sam neke sjajne mjuzikle, to je poput mog drugog života”. O glavnom junaku filma je rekao: “Riči Bravo je roker. On ne peva rokenrol, ali vlada svojim životom na taj način. Nije ga briga šta se priča o njemu, živi život po svome i ne zanimaju ga pravila koja nameće društvo”. 

Karolj Eperješ, reditelj filma “Stradanje” prikazanog u selekciji “Novi Mađarski film”, govorio je o temi filma, u kome je prikazana borba komunizma i crkve. “U mađarskoj je 8. juna 1950. počeo proces u kome su 12 sveštenika eliminisali – neki su umrli, neke su ubili, neki su pobegli u inostranstvo ili skinuli svešteničku odeću. Imam i lične veze sa ovom pričom i važna mi je, jer su dva moja rođaka takođe stradala. Jedan je pobegao u Minhen a drugi stradao u zatvoru. Smatram da je ovo najveći duhovni egzodus koji se dogodio u mađarskoj istoriji 20. veka”. 

Gia Agumava, glumac iz filma “Mokri pesak” prikazanog u selekciji “Paralele i sudari”, o saradnji sa rediteljkom Elene Naveriani je rekao: “Ulogu sam dobio slučajno, nakon što smo se upoznali kod jednog zajedničkog prijatelja. Potom smo imali sastanke i diskutovali o scenariju, ali nisam imao pojma da ću dobiti ovu ulogu. Rad sa njom je bio veoma interesantan i postali smo prijatelji”.

Mila Peršin, glumica i jedna od selektorki programa na Festivalu Kino otok Izola, koji je predstavljen u programu Mladi Duh Evrope, govorila je o ovoj manifestaciji: “Ovog juna održano je 18. izdanje festivala. Nemamo takmičarski program, ali imamo izabranu selekciju od oko 80 filmova svih dužina. U programu “Video na plaži” imamo selekciju kratkih filmova iz celog sveta, gde predstavljamo i slovenačku produkciju dokumentarnog, eksperimentalnog, amaterskog i studentskog filma”.