ZdravstvoSubotica danas

Danas se obeležava Svetski dan kontracepcije

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra, a kampanja za njegovo obeležavanje je pokrenuta još 2007. godine, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja, kako bi se svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, omogućio informisan izbor o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Kako ističe ginekolog dr Vera Kovačević, kontracepcija je skup metoda i postupaka koje imaju za cilj privremeno sprečavanje nastanka neželjene trudnoće. Danas se kontraceptivna sredstva dele na prirodne metode, mehaničke, hemijske, hormonske, intrauterinu kontracepciju i sterilizaciju. Prirodnim metodama kontracepcije nazivamo one metode za čiju je primenu potrebno samo odgovarajuće polno ponašanje zasnovano na osnovnom poznavanju prirodnih procesa reprodukcije. U  prirodne metode kontracepcije ubrajaju se prekinuti snošaj, pri kojem se polni odnos prekida pre ejakulacije, koji je i danas u mnogim sredinama jedna od najčešće primenjivanih metoda kontracepcije. Ova metoda nije sigurna, jer se određeni broj spermatozoida nalazi i u semenoj tečnosti koja se izlučuje pre ovulacije. Takođe je moguće da se određen broj sermatozoida zadrži u uretralnoj cevi muškarca pa da se oni prvi izluče prilikom ponovnog odnosa. Takođe, potreban je određen stepen kontrole i umeća da muškarac pravovremeno prekine odnos, što nije uvek uspešno. Različite metode za izračunavanje tzv. sigurnih dana kao što su kalendarska metoda, temperaturna i Bilingosova metoda. Sve metode za izračunavanje sigurnih dana temelje se na činjenici da u svakom menstrualnom ciklusu postoji samo jedna ovulacija i da je to jedino vreme u ciklusu kada je moguće da do trudnoće i dođe, objašnjava dr Vera Kovačević.

Kalendarska metoda se zasniva na računanju plodnih dana tj. ovulacije. Jajna ćelija nakon ovulacije tj. prskanja folikula može da preživi do 24 sata, dok spermatozoidi u ženskom reproduktivnom traktu ostaju sposobni za oplodnju između 48 i 72 sata. U svakom ciklusu postoje najviše 4 plodna dana, tri pre i jedan nakon ovulacije. Izbegavanje polnih odnosa u navedenom periodu može se sa velikom verovatnoćom izbeći trudnoća. Do ovulacije dolazi 15-tog dana pre početka naredne menstruacije. Ovo naravno važi za devojke i žene sa urednim menstrualnih ciklusima, koji se javljaju u dan ili sa odstupanjem od 1-2 dana. Ovo pravilo ne važi za devojke sa neurednim ciklusima, koji se javljaju sa kašnjenjem od 15-tak dana pa do 2-3 meseca. I kod njih se dešava ovulacija, ali ju je nemoguće na gore opisan način predvideti, s obzirom jer osoba ne zna da li će joj ciklus doći na 28 dana ili na npr. 60, 90 dana. Tako da je vrlo nepouzdano držati se ove metode kod devojaka sa neurednim menstrualnim ciklusima.

Vrlo je korisno voditi menstrualni kalendar i na osnovu njega odrediti najkraći (NKC) i najduži (NDC) ciklus. Prema Knausovoj metodi, 1. plodni dan se izračunava po formuli NKC u toku godine -15-2, a zadnji plodni dan kao NDC -15+2. Npr. prema Knausovoj metodi, ako je najkraći ciklus u poslednjih 12 meseci bio na 25 ti dan, a najduži na 31 dan, plodni dani po ovoj metodi su od 8-18 dana ciklusa (25-15-2=8; 31-15+2=18), plodni dani prema ovoj metodi su od 8 do 18 dana menstrualnog ciklusa.

Bilinsova metoda ili metoda cervikalne sluzi:

Ova metoda se temelji na hormonski uslovljenoj promeni u količini i kvalitetu cervikalne sluzi do koje  dolazi u toku menstrualnog ciklusa. Neposredno nakon menstruacije izlučivanje cervikalne sluzi je vrlo oskudno a kako se približava ovulacija pod dominantnim uticajem estrogena, hormona jajnika koji se luči u prvoj fazi ciklusa, lučenje cervikalne sluzi se značajno povećava, sluz postaje bistra, prozirna, rastegljiva čiji pik je naposredno pred ovulaciju. Nakon ovulacije pod dominantnim dejstvom progesterona koga stvara žuto telo jajnika cervikalna sluz postaje gusta, oskudna, mutna.

1. Temperaturna metoda:

Zasniva se na činjenici da 24-72 sata nakon ovulacije dolazi do progesteronom uzrokovanog skoka u bazalnoj temperaturi od 0.2-0.5 stepena Celzijusa koji se održava sve do početka naredne menstruacije. Temperatura se meri odmah nakon buđenja a pre ustajanja iz kreveta, toplomer je najbolje držati blizu kreveta. Nije naročito pouzdana jer i drugi faktori mogu povećati temperaturu kao što su stres, aktivnost, infekcija. Ovi metodi su jako nepouzdani i ne treba se oslanjati samo na njih.

2. Mehanička kontracepcija:

U mehanička sredstva za kontracepciju spadaju: kondom, cervikalne kape za žene i dijafragma. Kod nas je najčešće u upotrebi kondom. Kondom je mehaničko kontracepcijsko sredstvo od lateksa ili poliuretana a prekriven je slojem supstance za podmazivanje, lubrikantom. Kondom se navlači na penis u erekciji neposredno pred sam odnos, pouzdan je samo ukoliko se koristi prilikom svakog seksualnog odnosa i to od njegovog početka do kraja. Prednost kondoma je i mogućnost zaštite od polnih infekcija, uključujući i HIV  i HPV infekciju koja može dovesti do karcinoma grlića materice. Ako se uz kondom koristi dodatni lubrikant voditi računa da je napravljen na vodenoj osnovi (npr glicerin) a ne na uljanoj osnovi npr vazelin jer to može oštetiti kondom. Nakon svakog odnosa proveriti da li je ceo kondom. Ukoliko dođe do pucanja kondoma u toku snošaja savetuje se odmah a najkasnije u nerednih 48 časova da se uzme postkoitalna ili urgentna kontracepcija i poseta ginekologa. Danas se savetuje dvostruka zaštita istovremena upotreba kondoma i oralne kontracepcije ili intrauterinog uloška.

3. Hemijska kontracepcija:

Pod hemijskom kontracepcijom podrazumeva se upotreba tkz hemijskih supstanci ili spermatocida koji poseduju osnovnu inertnu supstancu koja mehanički sprečava prodor spermatozoida iz vagine u materičnu šupljinu  i aktivnu biohemijsku supstancu koja svojim spermatostatičnim i spermatocidnim delovanjem ometa sposobnost spermatozoida za oplodnju. Sredstvo se aplikuje 15-30 minuta pred seksualni odnos što dublje u vaginu, savetuje se kombinacija sa kondomom. Najčešće se savetuje kod žena nakon porođaja koje doje kada je inače sposobnost zatrudnjivanje smanjena ili kod žena koje ulaze u klimaks.

4. Hormonska metoda kontracepcije:

Hormonski kontraceptivi sadrže polne hormone sa ciljem da se spreči neželjena trudnoća. Pored ove uloge, hormonska kontracepcija ima i brojne druga terapijska dejstva pa se koristi i za lečenje raznih drugih bolesti. U ovu grupu kontraceptiva spadaju oralna hormonska kontracepcija, vaginalni prsten, kontraceptivni flaster, hormonska depo injekcija, kontraceptivni implant, pilule za dan posle (hitna kontracepcija) i unutarmaterični uložak – spirala.

Oralna hormonska kontracepcija: Saznanje da tokom trudnoće ne dolazi do ovulacije, dalo je ideju da bi stvaranje takvih okolnosti u organizmu žene moglo obezbediti sprečavanje neželjenog začeća. 1959. registrovan je prvi oralni kontraceptiv. Kombinovana oralna kontracepcija sprečava ovulaciju, utiče na karakteristike materične sluzokože u smislu nemogućnosti da se implantira oplođena jajna ćelija, smanjuje viskoznost cervikalne sluzi i umanjuje pokretljivost jajovoda. Uz to, ima niz dobrih efekata na organizam jer obezbeđuje redovne menstruacije, koje nisu obilne ni bolne, utiče dobro na kožu i kosu. Smatra se da protektivno utiče na malignitete creva i jajnika, a ne utiče na malignitete dojke. Preporučuje se svim zdravim osobama, a kontraindikovana je kod teških kardiovaskularnih oboljenja, tromboflebitisa, malignih oboljenja i nekih hroničnih ili autoimunih bolesti. Na tržištu postoji više vrsta (Yasmin, Mercilon, Logest, Jeanine, Diane 35), za svakoga prema potrebama. Imaju najveći kontraceptivni učinak.

Oralne kombinovane kontraceptivne pilule – sadrže sintetičku formu dva hormona estrogena i progesterona. Mehanizam delovanja im je inhibicija ovulacije.

Uzimaju se 21 dan, zatim sledi 7 dana pauze kada nastupa krvarenje slično menstrualnom. Neki proizvođači prave pakovanja sa 28 pilula, ali u poslednje četiri tablete nemaju aktivne supstance (placebo). Tokom tih četiri dana pauze dolazi do menstrualnog krvarenja (zbog pada hormona). Sutradan, nakon 28. dana ciklusa (prvi dan je dan kada ste popili prvu tabletu) započinjete novo pakovanje anti bebi pilula. U nekim kontraceptivnim pilulama doza hormona je ista u svakoj tableti, dok u drugim doza hormona može biti različita u tabletama, odnosno nisu sve tablete iste i tada se moraju piti tačno po redosledu koji je označen na pakovanju. Obe vrste su efikasne. Pored kontraceptivne primene koriste se i za lečenje akni, neredovnih ciklusa, dismenoreje (bolnih menstruacija) i obilnih krvarenja, endometrioze.

Oralne gestagenske kontraceptivne pilule – Sadrže samo derivate progesterona. Piju se kontinuirano, bez pauze, a daju se ženama koje imaju kontraindikacije za estrogenske komponente. Dovode do zgušnjavanja cervikalne sluzi i na taj način smanjuju pokretljivost spermatozoida i štite od neželjene trudnoće.

Pilula za dan posle: Urgentna ili postkoitalna kontracepcija ili pilula za „dan posle“se primenjuje neposredno a najkasnije do 72 sata unutar nezaštićenog seksualnog odnosa ili odnosa sa zaštitom a  u toku koga je npr došlo do pucanja kondoma. Tačan mehanizam delovanja postkoitalne hormonske kontracepcije nije poznat, ali se smatra da ukoliko do ovulacije nije došlo pre uzimanja urgentne kontracepcije dolazi do sprečavanja ovulacije dok ukoliko je bila ovulacije urgentna kontracepcija ometa ili oplodnju ili implantaciju. Urgentna kontracepcija štiti od samo tog jednog odnosa i ne može se koristiti ponovo u toku istog ciklusa.

Intrauterina kontracepcija: Poznato je da strana tela u materici imaju antifertilitetni efekat. Tako, početkom prošlog veka stiču se prva iskustva sa intrauterinim ulošcima (IUU), kod nas popularno nazvanim “spiralama”. Deluju na nivou materice tako što ometaju biohemijsko sazrevanje endometrijuma i izazivaju enzimske promene u njemu, a ujedno deluju i spermatotoksično. Preporučuju se ženama koje su završile sa rađanjem ili imaju bar jedan porođaj. Aplikuju se kod prethodno pregledane i ispitane žene, idealno na kraju menstruacije (poslednji dan mensesa).

IUU mogu biti nemedicirani i medicirani. Nemedicirani su izrađeni od inertnog polietilenskog materijala, najlona ili nerđajućeg čelika. Mogu ostati u materici do menopauze, naravno uz redovne kontrole. Medicirani IUU sadrže bioaktivne materije, kao što su bakar i srebro, i hormone, a menjaju se na 4-5 godina, uz redovne kontrole. Na našem tržištu prisutan je IUS (intrauterini sistem) Mirena®  ili Levosert koji sadrži gestagen u sebi, tako da osim kontraceptivnog, ima dobar učinak kod obilnih i iregularnih krvavljenja i drugih ginekoloških stanja.

Prema poslednjem Istraživanju, koje je urađeno u populaciji odraslog stanovništva uzrasta 20 i više godina, upotreba kondoma sa povremenim partnerom opada sa starošću i bila je značajno manje zastupljena kod stanovnika nižeg obrazovnog statusa i nižih prihoda domaćinstva. U odnosu na 2013. godinu zapaža se povećanje upotrebe kondoma prilikom poslednjeg seksualnog odnosa sa povremenim partnerom (50,5% prema 43,3%).