KulturaSubotica danas

Ciklus razgovora “Behind the Scenes: umetnost iza kulisa” sa Miletom Tasićem

U okviru ciklusa razgovora “Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, koji ima za cilj predstavljanje aktera kulturne scene našeg grada, čiji rad je od vitalnog značaja za njegov umetnički život, ali čija delatnost često ostaje u pozadini dešavanja, u Savremenoj galeriji sutra, 21. septembra sa početkom u 18 časova sagovornik biće Mile Tasić, bibliotekar, novinar i hroničar kulturnih dešavanja.

Ovom prilikom saznaćemo mnogo zanimljivosti o čoveku koji je svoj život posvetio promovisanju kulturnog života Subotice. Mile Tasić je rođen u Subotici 1954. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju u kojoj mu je Likovno vaspitanje predavao slikar Milan Poznovija, koji ga priprema za prijemni ispit za Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu koji nije uspeo položiti. 80-ih godina za časopis “Likovni život” počinje da piše prikaze o likovnim dešavanjima u Subotici, a upravo se u tom časopisu pojavio konkurs za projekat u Njujorku u organizaciji “Anhel Orensanz” fondacije gde šalje i svoj projekat. Bio je to najveći izazov za njega, iako je već imao nekoliko samostalnih i više grupnih izlaganja i učešća na likovnim kolonijama. Ušao je u najuži izbor i osvojio drugo mesto i dobio je sertifikat-diplomu “Anhel Orensanz” fondacije 1998. godine po završetku ovog konkursa, po čijem predlogu biva pozvan na Međunarodno bijenale umetnosti u Firenci za 2001. godinu, na koje je primljen bez žiriranja. Nakon učešća na ovom Bijenalu dobija pozive i odlazi na studijske boravke u Holandiju, Mađarsku, Češku, Nemačku, a rad sa Bijenala je bio izložen u svim krajevima naše zemlje, kažu u Savremenoj galeriji. 

Mile Tasić do sada je imao oko dvadeset samostalnih izlaganja i mnogo kolektivnih, učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama, otvarao mnogobrojne postavke i o njima pisao. Učestvovao je u stvaranju respektibilne kolekcije umetničkih dela savremene srpske likovne scene u SKC “Sveti Sava” u Subotici, a kao novinar i hroničar već 18 godina vodi dve autorske tv emisije posvećene kulturi, pre svega likovnom stvaralaštvu.