Svako od nas je jedan brod i svi plovimo. Ako se ujedinimo i ako smo zajedno formiramo veliki brod koji ne može da potone

U prostorijama Srpskog kulturnog centra, u zadužbini Dušana Radića , po blagoslovu Vladike Irineja izložbom „Utočišta“ Dragana Bartule otvorena je 30. Svetosavska nedelja.

Verujem i znam da nas tokom trajanja Svetosavske nedelje očekuje pripremljen bogat program nakon kojeg ćemo mi  ostati duhovno snažniji i duhovno bogatiji. Primarni cilj ove manifestacije je Sveti Sava– put koji vodi u život a taj put koji vodi u život jeste  gospod naš Isus Hrist jer se na izvoru ovog učenja napajao i sam Sveti Sava –  rekao je ovom prilikom arhijerejski namesnik subotički protoprezviter Dušan Đukić i istakao da svi koji žele sebe da nazovu decom Svetoga Save moraju sebe da prepoznaju kao Hrišćane.

Gradonačelnik Stevan Bakić na otvaranju ove duhovne manifestacije naglasio je da će i 2022. godina biti godina lepih jubileja dodajući da je Svetosavska nedelja zaštitni znak Srpskog kulturnog centra Sveti Sava.

Pred nama je  izložba slika „Utočišta“ Dragana Bartule i zaista kultura i umetnost jesu prostor gde možemo da se sklonimo od mnogih problema i nađemo snagu koja je potrebna da ih rešavamo. Hvatamo se u koštac sa problemima i nalazimo načine da ih prevaziđemo – rekao je Bakić i dodao da ove godine u skladu sa situacijom koja se nametnula neće biti održan Svetosavski bal.

Tokom trajanja manifestacije , na sam dan Svetog save održaće se Beseda o optimizmu a Gradonačelnik se, najavljujući taj deo programa, nadovezao da razloga za optimizam ima. Prošle godine podigli smo veličanstven spomenik Kralju Petru I oslobodiocu ostvarujući zavet Subotičana iz 1920. godine. Pogled našeg starog kralja niz subotičku ulicu, zagledanost je u vekove života, rada i borbe srpskog naroda na ovom prostoru za opstanak i očuvanje identiteta. Nebrojene generacije verovale su u bolje sutra i u ideal Srbije koja vekovima nije bilo ni na karti dok je spomenik samo potvrda da prethodno stoleće nije uzalud potrošeno, sa svim žrtvama i stradanjima. Samo ujedinjeni sa verom u Boga, u svoju zemlju i sebe možemo da nastavimo uspehe, povratak pravim vrednostima našeg naroda koje se najbolje vide pred Savindan.

Dragan Bartula trenutno živi u Loznici bavim se slikarstvom i izlaže po celom svetu a ovo je drugi put da otvara Svetosavsku nedelju, svojom izložbom, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“.

Na slikama je 30 brodova, koje sam shvatio u Hilandaru. Svako od nas je jedan brod. Svako od nas ima svog kapetana, palubu, potpalublje. Svi moramo da vodimo računa kuda plovimo ali ako se ujedinimo i ako smo zajedno formiramo veliki brod koji ne može da potone – kaže slikar Bartula dodajuči da je ciklus „utočišta“ nastao u nakon ciklusa „Nasleđa“, „Konačišta“. Svima nama je potrebno utočište. Svima nama je potrebna sigurnost i to je je poruka naslova moje izložbe.

Danilo Vuksanović otvorio je izložbu slika i istakao da uvek treba imati na umu da je svaka izložba umetnika i slikara zapravo zadužbina onoga što će ostati, kada njega više ne bude.

Važno je da govorimo o umetnosti i da umetnost na neki način govori o nama. Ono što je Dragan doneo za Grad u najboljoj meri predstavlja ono za šta se on interesuje, u proteklih nekoliko godina. Simbolika plovidbe , simbolika broda govori nam o tome koliko je duhovno bogatstvo umetnosti ali i onoga što se tiče naše nacionalne baštine i nasleđa . Na slikama se može videti kako su zidani hramovi i način na koji su ugrađeni elementi orginalnih dokumenata starih rukopisa koji su u funkciji jedra koja iznad određenih figura plove. Zapravo to je Draganov razgovor sa prošlošću ali i sa sadašnjosti gde on pokušava da ostvari svoj unutrašnji razgovor i predstavi ga na najjasniji način – rekao je Vuksanović dodajući da umetnost i slikarstvo svakako jesu otvorena disciplina koja je za svakoga u svakoj prilici kao i da je od velike važnosti da ovakva manifestacija počinje likovnim dometom jednog umetnika koji je svoje radove izložio širom sveta i koji je dokazao da je odan umetnosti, slikarstvu i nasleđu iz kog je potekao.

Svako od nas je jedan brod i svi plovimo. Ako se ujedinimo i ako smo zajedno formiramo veliki brod koji ne može da potone