Blokčejn kripto karavan prošao kroz Suboticu

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam organizvao je u Subotici Blokčejn kripto karavan sa ciljem jačanja privrede.

Ukoliko želimo da nam privreda drži korak sa svetskim tržištem moramo pratiti trendove, rekao je Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević dodajući da danas moramo znati šta je blokčejn, bitkoin i kriptovaluta.

Ukoliko to ne znamo to nam je isto kao da tvrdimo da je Vartburg najbolji auto a ne proizvodi se  već nekoliko decenija. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa prijateljima iz Subotice ima ideju da privreda bude u trendu, da možemo da govorimo o digitalizaciji odnosno o digitalnoj transformaciji jer ne budemo li primenili digitalnu transformaciju privreda će biti staromodna. Privrednici moraju da saznaju šta je najnovije na tržištu odnosno da to znanje koje dobiju ako žele i iskoriste, rekao je još Ivanišević pojašnjavajući da ovaj karavan  koji putuje kroz deset gradova u Srbiji ima za cilj da upozna privrednike sa praktičnim znanjem u digitalnoj industriji, načinom kako se vodi knjigovodstvo odnosno kako se vrši plaćanje.

Zakonski okviri su donešeni pre više od godinu dana. Republika Srbija je izdala dve licence domaćim menjačnicama za poslovanje dok je Komisija za hartije od vrednosti izdala dve licence za izdvanje digitalnog tokena, rekao je Milan Andrejević ispred firme CTB crypto & consalting i istakao da je do kraja 2022. godine u Srbiji trgovalo ili imalo kontakt sa kriptovalutama preko 320.000 građana.

Što se tiče klasičnog bankarstva ono će u budućnosti biti povezano sa digitalnom imovinom a mi osluškujemo trendove i očekujemo da ćemo u nakoem narednom periodu zajednički učiniti da to i našim građanima i privredi bude dostupno, rekao je Boris Radnić iz sektora bankarstva ističući da je u ovom momentu to zaista budućnost. Osim u Subotici Blokčejn kripto karavan biće održan u Zrenjaninu, Somboru, Vršcu i Pančevu dok će završna konferencija biti u Novom Sadu.