“Bizkod” takmičenje 21. i 22. maja

“Bizkod”, dvadesetčetvoročasovno takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta u Subotici će se, u organizaciji kompanije “Infostud” održati 21. i 22. maja.

Kako je objasnila Anja Balažević iz Infostud grupe, studenti će imati priliku da u formi hakatona rešavaju praktične probleme, odnosno da rade na biznis ideji ili na softverskom rešenju pitanja koje im bude zadato. “Takmičenje nam je vrlo značajno, zato što pruža priliku studentima da primene u praksi ono što su naučili na fakultetu, a sa druge strane pruža mogućnost da mi dobijemo nove ideje, da vidimo rad studenata i da se upoznamo sa njima. Kako razvijamo Suboticu kao IT centar, jako nam je značajno da razvijamo i IT kompetencije i veštine među studentima, kako bi kasnije oni oblikovali svoje znanje i postali naši kandidati i zaposleni. Ovo takmičenje nam je u tome veoma značajno i već godinama dobijamo naše kolege upravo putem “Bizkod” takmičenja”, kaže Balažević.

Zlatko Čović, profesor na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, rekao je da je ovakav vid takmičenja veoma značajan za tu visokoobrazovnu ustanovu. “Mi smo pre šest godina primetili da edukacija mora da se promeni i da se moraju uvoditi nove metode u istu, pogotovo inženjerskog kadra, jer kao što znate naša škola je orijentisana ka praktičnom znanju, tako da smo mi od samog početka uključeni u ovo takmičenje. Pored toga, mi smo jednu vrstu hakatona uveli u svakodnevni proces edukacije softverskih inženjera i ne samo njih, jer smo shvatili da je ovakav vid takmičenja jako dobar za razvoj ključnih kompetencija kod budućih stručnjaka. Ove godine imamo jako veliko interesovanja studenata za učešće u takmičenju i možemo da se pohvalimo da ćemo imati studente inženjerskog menadžmenta koji će učestvovati u biznis delu, a u programerskom delu po prvim informacijama imaćemo preko 6 ekipa. Ja sam jako sretan što se ova tradicija nastavlja, radimo svi zajedno na tome da Subotica postane jedan IT centar”, naglasio je Čović.

Mirjana Marić sa Ekonomskog fakulteta u Subotici rekla je da je zainteresovanost studenata velika, kako sa studijskog programa poslovna informatika, tako i sa ekonomije. “Ovo takmičenje je velika prilika našim studentima da izađu iz svoje zone komfora i da zapravo sva svoja praktična i teorijska znanja i veštine koje su stekli na fakultetu, primene na jednoj konkretnoj studiji slučaja koju im priprema kompanija “Infostud”. Takođe, ovo je studentima velika prilika da nekih 24 časa provedu u prostorijama jedne od najperspektivnijih IT kompanija kao i da iskuse šta znači timski rad. Svake godine godine nakon takmičenja “Infostud” kontaktira veći broj učesnika i nudi im neki budući angažman i saradnju, da li u vidu stipendije, plaćene prakse ili zaposlenja. Ono što bih naročito istakla kao značajno i čemu se radujem jeste i to da veliki broj naših studenata na odeljenju u Novom Sadu je zainteresovan da dođe na takmičenje, što je velika prilika i za Ekonomski fakultet i za pomenutu kompaniju, jer su obe članice inicijative “ITSubotica 2030”, tako da će ova deca možda po prvi put da vide kako Subotica izgleda i kako izgleda jedna od najperspektivnijih kompanija, pa se nadamo da će neka njihova buduća odluka biti da žive i rade sutra u Subotici”.

“S obzirom da smo prošle godine imali jedan kombinovani model i da smo se sa studentima družili 12 sati van prostorija, imali smo malu nedoumicu kako da organizujemo takmičenje ove godine i tu smo shvatili da nam je najbitnije da pitamo upravo naše učesnike takmičenja. Studenti su ti koji u odlučili da žele da provedu 24 sata u Infostudu, negde je razlog bio to uzbuđenje i izazov da budu budni i rade aktivno zadatak. Do sada je prijavljeno oko 50 učesnika, a prijave traju do 26. aprila. Učesnici će imati podršku četrdeset kolega koji će ih mentorisati tokom rada”, rekla je Nora Neškov, menadžer projekta.