“Banović Strahinja” – premijera Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta za petak, 10. jun priprema četvrtu premijeru u ovoj pozorišnoj sezoni. Reč je o dvojezičnoj predstavi “Banović Strahinja” u režiji Mirka Radonjića.

“U razgovorima sa zaposlenima u pozorištu, razmatrao sam da donesem nešto što će biti drugačije, da se ne sretnem sa istim glumcima i sličnim materijalom. Ja nisam od onih reditelja koji voli puno da priča o čemu je predstava, jer ne pravim neki predumišljaj pre nego što krenem da radim, već upravo dođem i donesem materijal koji je meni važan i za koji smatram da je relevantan i onda u istraživanju sa glumcima otkrivamo sve moguće načine na koje može biti interesantna i široj publici. U predstavi koristimo originalnu pesmu koju je pevao Starac Milija i koju je tada zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, a tekst je autora Borislava Mihajlovića Mihiza i u montaži su nastali adaptacija i tekst predstave. Moj osnovni motiv da se vratim u Suboticu bili su upravo glumci koje sam tu sreo u prošli put, ta saradnja je bila jako plodna i nisam zažalio, nekako su se učvrstile te veze i hoću da izrazim zahvalnost Narodnom pozorištu što su uspeli da prepoznaju i dopuste neki tekst, koji nije možda baš karakterističan za nešto što bi trebalo da neguje mađarska drama, već pripada regionalnom književnom korpusu. To je važan korak u smislu proširenja područja i borbe naših repertoarskih politika, a sa druge strane data mi je sloboda, jer se igra dvojezično, originalnu izvornu pesmu koristimo u prevodu i svi ti jezički slojevi koji postoje unutra na koje su nadograđeni prevod i glumci će zbilja doneti do prožimanja različitih slojeva koji mogu biti publici zanimljivi za otkrivanje”, kaže reditelj Mirko Radonjić.

„Ono što mene izuzetno raduje u ovih godinu dana koliko sam na mestu direktora pozorišta, jeste da moram da kažem da mi postojimo pre svega zbog naše publike, pored onih istih lica koje voimo da vidimo svaki put, ima dosta omladine koja dolazi na naše predstave, a to je znak da radimo nešto dobro i kvalitetno. Već smo davno počeli da radimo na programu za sledeću sezonu, a to je sve zbog naše cenjene publike. Ono što možemo da kažemo je da se u pozorištu mogu videti predstave i Čehova i Nušića, ali i komercijalne predstave koje ljudi vole da vide”, istakao je direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

U predstavi igraju Arpad Černik, Čaba Ralbovski, Akoš Njari, Dina Dedović Tomić, Tamaš Hajdu, Ervin Palfi i Hermina G. Erdelji, kostime je kreirala mlada crnogorska umetnica Lina Leković, dok je za muziku zadužen Ervin Palfi. Početak je u 19:30.