ZdravstvoSubotica danas

Akcija “Humana subota” donela sedam novih davalaca krvi

Tokom akcije dobrovoljnog davanja krvi “Humana subota”, koja je po 20. put proteklog vikenda održana na Velikoj terasi na Paliću, od 93 davaoca koji su došli 75 je dalo krv, a bilo je i 7 novih davalaca.

Jedan od njih je i naš sugrađanin Peđa Ivović, koji je dobrovoljni davalac već dugi niz godina, a u subotu je krv dao po 19. put. Kako ističe, u srednjoj školi je bio volonter u Crvenom krstu gde je naučio o brojnim benefitima i značaju ovog humanog čina i vrlo rado se odaziva na ovakve akcije. “Drago mi je da znam da mogu nekome da pomognem i da će nekome to što sam ja dao krv pomoći. Uopšte nismo svesni na koji način sve možemo da pomognemo nekome, jer ovo niti zahteva puno vremena, a ukoliko imamo strah od igle treba da ga prevaziđemo. Osim što se redovno odazivam na ovakve akcije, trudim se da informišem druge koliko je značajno postati dobrovoljni davalac”.

Kako objašnjava Nevena Lukić, stručni saradnik u Crvenom krstu, letnji meseci su period kada su rezerve krvi na minimumu, pa je neophodno organizovati ovakve i slične akcije kako bi se obezbedile dovolje zalihe. “Davanje krvi je važno jer pre svega dolazi letnji period, koji je poznat po tome da je broj davanja mnogo manji, a potreba za krvlju ne prestaje. Zbog toga je jako važno, jer na dnevnom nivou je potrebno preko hiljadu jedinica krvi u našoj zemlji, što znači da mora da se organizuje dovoljan broj akcija da bi se skupila ta količina i zato pozivamo sve sugrađane da se odazivaju kako na ove akcije, ali i da odu na Odeljenje transfuziologije i daju krv svaki radni dan od 7 do 10 časova”.

Akciju “Humana subota” je Gradska organizacija Crvenog krsta sprovela u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice, Domom zdravlja i Centrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.