ŽFK “Spartak” izdata licenca za učešće u UEFA ligi za žene

Komisija za licenciranje klubova Fudbalskog saveza Srbije, izdala je licence za takmičenja u organizaciji UEFA za osam timova iz Mozzart Bet Super lige Srbije, među kojima je i ŽFK “Spartak” u konkurenciji ženskih timova.

Jednoglasnom odlukom, licence za takmičenje pod okriljem UEFA dobili su klubovi iz muške konkurencije FK Crvena zvezda, FK Partizan, FK Čukarički, FK TSC, FK Vojvodina, FK Voždovac, FK Radnički (Niš) i FK Napredak, dok je u ženskoj konkurenciji Komisija odlučila da izda licencu ŽFK “Spartak” za učešće u UEFA ligi šampiona za žene u sezoni 2023/2024. Navedeni klubovi ispunili su svih pet kriterijuma predviđenih odredbama Pravilnika o licenciranju za takmičenje u organizaciji UEFA, sportski, infrastrukturni, personalno-administrativni, pravni i finansijski. Komisija za licenciranje FSS je zasedala u sastavu Miljko Valjarević predsednik, Aleksandar Prekodravac potpredsednik, kao i članovi Igor Radmanović i Dragoslav Pivić. Administrativni direktor ŽFK “Spartak”, Bojan Arsić, zadužen za postupak licenciranja, izjavio je da je klub ispunio sve tražene kriterijume u skladu sa strogim zahtevima Pravilnika o licenciranju UEFA.

“Odobravanje licence za učešće u evropskom takmičenju UEFA je za klub i Grad Suboticu od ogromnog značaja i rezultat velikog napora rukovodstva kluba, da se postave novi evropski standardi koje zahteva UEFA. Proces licenciranja je svake godine sve zahtevniji, obimniji i složeniji, ali smo se potrudili da budemo pozitivan primer kluba koji na sve zahteve procesa licenciranja odgovara u zadatom roku. Mogu sa ponosom istaći da smo ispunili sve kriterijume i zasluženo stičemo pravo da budemo deo evropske elite. Sa druge strane, smatram da zaslužujemo veću podršku države posle 13 titula šampiona Srbije zaredom i hoću da verujem da će se odnos prema ženskom fudbalu i samom procesu licenciranja promeniti u FS Srbije i institucijama države, jer fudbal u Evropi iz Srbije ne igraju samo muški fudbalski klubovi, već i ženski. Mi to činimo uspešno godinama unazad, dočekujemo velikane evropskog fudbala u Subotici poput Bajerna iz Minhena, Atletiko Madrida, Volfsburga i mnoge druge. Činimo zaista mnogo kako bi na najbolji način reprezentovali našu Suboticu, Srbiju i FS Srbije. Svedoci smo do Vlada Republike Srbije značajno pomaže proces licenciranja “večitim” rivalima u muškom fudbalu, sve sa ciljem da isti dobiju pravo učešća na evropskoj sceni, mi to pozdravljamo, ali upravo i mi kao ženski fudbalski klub koji nema  prilive od sponzora, prolazimo proces licenciranja za učešće u Evropi, ali bez podrške, što verujem da će se promeniti u budućnosti, jer naše devojke ne zaslužuju diskriminaciju, već zaslužuju bolji status, veću podršku i pomoć na putu afirmacije ženskog sporta”, naglasio je Arsić.