Uručeni pehari osvajačima „Vojvođanske zlatne rukavice“

Finalnim borbama u subotičkoj Hali sportova „Dudova šuma“ i dodelom trofeja najboljim takmičarima završen je jedan od najprestižnijih turnira u olimpijskom boksu za omladinske kategorije – 40. „Vojvođanska zlatna rukavica“, na kome se od 14. do 18. septembra ukupno nadmetalo 189 boksera i bokserki iz 21 zemlje.

U muškoj konkurenciji „Vojvođansku zlatnu rukavicu“ osvojio je Ukrajinac Džamal Kulijev, a u ženskoj konkurenciji reprezentativka Srbije Sara Ćirković. Velike prelazne pehare, kao i pehare u trajno vlasništvo, Kulijevu i Sari Ćirković uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Uz izražavanje zadovoljstva što je Subotica bila domaćin jubilarne, 40. „Vojvođanske zlatne rukavice“, gradonačelnik Bakić je, u okviru ceremonije zatvaranja turnira, istakao da veruje da su Bokserski klub Spartak i Grad Subotica opravdali ukazano poverenje.

Čestitam svim sportskim radnicima iz našeg grada koji su učestvovali u organizaciji ove prestižne sportske manifestacije. „Vojvođanska zlatna rukavica“, podsetiću, prvi put je organizovana 1980. godine u Subotici i njen osvajač bio je Subotičanin Danilo Jovanović. Čestitam i svim mladim bokserima koji su se nadmetali na ovom tradicionalnom turniru koji je, za mnoge od njih, i provera pred predstojeće Svetsko prvenstvo koje će biti održano u Španiji. Grad Subotica ima dugu boksersku tradiciju i iznedrio je brojne velikane ove plemenite veštine, a neki od njih su Lajoš Đulai, Geza Tumbas, Pavle Šovljanski, Dragan Vujković i mnogi drugi, kao i Tomislav Antelj koji je danas uključen u organizaciju ovog turnira. Drago mi je da stižu nove generacije poput talentovanog Marka Pižurice koji je ove godine osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu i najavio svoj veliki potencijal. Nadam se da će gosti poneti lepe uspomene iz našeg grada, a svim mladim sportistima želim puno sreće u daljim sportskim karijerama, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Odlukama stručnog žirija, uz „Vojvođansku zlatnu rukavicu“, dodeljene su i ostale tradicionalne nagrade. Kod devojaka je za najbolju tehničarku proglašena Ravina iz Indije, nagradu kao najborbeniji par dobile su Muskan (Indija) i Suniva Hofštad (Norveška), dok je priznanje za najbolju domaću takmičarku pripalo Dragani Jovanović.

U muškoj konkurenciji najbolji tehničar je Kazahstanac Mursal Nurbek, najviše borbe viđeno je u finalnom okršaju Indijaca Jadimanija Mandengbama i Usmana Ansarija, priznanje kao strani borac dobio je Baktijar Anarbaev (Kazahstan), dok je za najboljeg domaćeg borca proglašen srpski reprezentativac i član BK Spartak Marko Pižurica.

Nagrade najboljima dodeljivali su i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine Nataša Aleksić i sekretar Sportskog saveza Subotice  Dejan Vuković. Gradonačelnik Bakić je, pored pehara, uručio i medalje najboljim takmičarima u muškoj konkurenciji u kategoriji do 86 kilograma, među kojima je bio i osvajač bronzane medalje Marko Pižurica.

Za učešće na 40. „Vojvođanskoj zlatnoj rukavici“, na kojoj su ukupno održana 164 meča prijavilo se 25 ekipa iz čitavog sveta. Nastupili su takmičari iz 21 zemlje (Azerbejdžan, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Kazahstan, Makedonija, Crna Gora, Norveška, Novi Zeland, Škotska, Slovenija, Srbija, Tajland, Ukrajina, SAD), dok se takmičari iz četiri zemlje, a to su Alžir, Maroko (problemi sa vizama), Mađarska i Slovačka, nisu pojavili na turniru. Mečevi na 40. „Vojvođanskoj zlatnoj rukavici“ tokom prva tri dana održavani su u fiskulturnoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“, a polufinalni i finalni mečevi u Hali sportova.

Organizatori „Vojvođanske zlatne rukavice“ bili su Bokserski klub Spartak i Bokserski savez Srbije, uz podršku Grada Subotice i Sportskog saveza Subotice.