Subotica kandidat za titulu „Evropski grad sporta“

Evropska asocijacija prestonica i gradova sporta (ACES Europe) uvrstila je Suboticu u konkurenciju gradova koji bi mogli da ponesu titulu „Evropskog grada sporta“ za 2024. godinu, a ovim povodom su se predstavnicima medija obratili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik ACES Europe Đan Frančesko Lupateli i generalni sekretar ACES Europe, Hugo Alonso.

Grad Subotica je moderan grad evropskog šarma ali sa druge strane bogat tradicijom što je ponos grada a takođe ono čime volimo da se hvalimo je da je naš grad nosi epitet grada sporta i to sa pravom ističemo zato što su subotički sportisti prisutni na takmičenjima i osvajaju veliki broj medalja, rekao je gradonačelnik Bakić dodajući da je Komisija u gradu prisutna od srede popodne kao i da se nada da im je program bio sadržajan, da su videli veliki broj sportskih radnika, aktivnih sportista i sportista rekreativaca a naročito decu.

Srazmerno veličini grada Subotice mi imamo veliki brok aktivnih sportista , rekretivaca i dece. Lokalna samouprava će i u budućnosti nastavti da ulaže u sportsku infrastrukturu da ulaže u sportske klubove kako bismo još više mladih ljudi uključili u čarobni svet sporta, zdravog života I kako bismo ih sklonili sa ulica, iz zadimljenih kafića i klubova I pokazali im sve vrednosti zdravog života, rekao je još Bakić i zaželeo da naši sportisti 2024. godine u Evropski parlament u Briselu ponosno unesu našu zastavu.

Sportisti Subotice najveći su ambasadori našeg grada a promociju koju uradi jedan sportista ne može da zameni deset političara, dodao je Bakić zahvalio se Komisiji što je posetila grad i uvrstila ga za kandidaturu Grada sporta. Predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova (ASEC Europe) Đan Frančesko Lupateli zaključio je da je Subotica grad fantastičan u svakom smislu, čak i u smislu treniranja sportova na vodi, jezeru.

Biti grad sporta znači da se on od 01. januara do kraja godine posveti sportu i ne samo sportisti nego svi građani. Sport nije bitan samo za šampione nego za sve građane , rekao je Lukateli i istakao da svaki je evro uložen u sport ušteda od sedam evra u zdravstvenim troškvima.

Hugo Alonso je, uz zahvalnost gradonačelniku i Gradskoj upravi na svemu što im je omogućeno da vide tokom boravka u Subotici, objasnio i proceduru koju je potrebno ispoštovati da bi neki grad poneo zvanje „Evropski grad sporta“.

Grad koji se kandiduje odgovara na 12 kriterijuma koji predstavljaju podobnost za kvalifikaciju, kao što su kultura, socijalna inkluzija, obrazovanje. Ove godine imamo 30 gradova koji su se kandidovali za „Evropski grad sporta“. Ukoliko Subotica dobije ovo zvanje može da uđe u jedan privilegovani klub sporta sa više od 3.500 gradova i opština širom sveta. Osim poboljšavanja politike sporta u gradu, postoji i prednost međunarodnog priznanja, dakle učešća u velikoj mreži gradova sporta širom sveta razmenjujući znanje i iskustvo. Napravili smo neku finalnu evaluaciju, ali za onu završnu moramo da sačekamo nekoliko nedelja kada ćemo saznati da li je Subotica postala „Evropski grad sporta“ ili ne. Zvanični smo partner UNESCO-a i zajedno radimo na poboljšanju uslova u sportu. Oni koji nose ovo zvanje postaju deo velike ekipe, mreže gradova i imaju priliku da dobiju sredstva za unapređenje sporta, istakao je Alonso.