3X3 košarka – Nova (stara) igra u subotu na Paliću

Subotica će u subotu, 03. septembra, biti domaćin Roda prvenstva Srbije u basketu 3×3, koji će se održati na sportskim terenima na Paliću. Počeci intenziviranog fokusa na 3×3 („3 na 3“) košarku datiraju u 2007. godini, kada je FIBA (Svetska košarkaška organizacija) odlučila da treba da se napravi eksperiment sa alternativnom formom sporta na Olimpijskim igrama mladih (YOG) 2010. godine u Singapuru.

Nakon studija sprovedenih 2007. godine od strane Komisije za košarku mlađih kategorija FIBA i Međunarodne komisije za takmičenja, poslata je preporuka Centralnom bordu FIBA da 3×3 košarka bude format takmičenja koji će igrati 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih, da bi zvanično 3×3 košarka kao sport bila odobrena u decembru 2007. godine. 

Ovaj vid košarke je prepoznat zbog činjenica da je mlad, urban i šalje pozitivnu sliku, kao i zbog svoje univerzalnosti, ali možda po najviše zbog činjenice da je limitirana infrastruktura potrebna za igru, kaže nam organizator turnira na Paliću, Milan Cvrkušić, dodajući da je 3×3 košarka identifikovana kao potencijalni katalizator za razvoj košarke na svetskom nivou. Dok nije 3×3 košarka došla do Singapura, FIBA se intenzivno posvetila unifikovanju i prilagođavanju pravila košarke 3×3, u isto vreme razmišljajući o mogućnostima da se organizuju 3×3 turniri na međunarodnom nivou kao i da se napravi kalendar 3×3 takmičenja.

Kao što je spomenuto, 3×3 košarka je prvi put na sceni bila 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih i tada je okarakterisana kao „najatraktivniji sport na sceni te Olimpijade“. U septembru 2010. godine na Svetskom kongresu FIBA, predstavljena je i dublje analizirana nova košarkaška disciplina, a u isto vreme su prikazane i ambicije FIBA o daljem razvoju 3×3 košarke, što je na kraju dovelo da ova disciplina postane i Olimpijski sport i to jedan od najatraktivnijih sa najviše prodatih reklama i gledanosti.

Prijave su moguće putem telefona 069/212-7876 ili putem sajta. Turnir će se u konkurenciji pionira, juniora i seniora održati u saradnji sa Gradom Subotica, preduzećem “Park Palić” DOO, dok je medijski pokrovitelj naš nedeljnik i portal Subotica danas.