Počinje besplatna kontrola plodnosti zemljišta

Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine će i ove godine, u saradnji sa Poljoprivrednom  stručnom i savetodavnom službom sprovesti besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta. Svi poljoprivrednici, vlasnici plastenika, voćnjaka, vinograda i drugih obradivih površina, imaće mogućnost da prekontrolišu udeo hranjivih materija u zemljištu, kako bi se, zbog celokupne situacije sa cenom mineralnog đubriva, napravile uštede u njegovom korišćenju.

Prema rečima Damira Varge, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe, kontrola zemljišta u Subotici se sprovodi dvanaesti put. Kako naglašava, u Republici Srbiji postoji manje od 20 pravnih lica koji imaju dozvolu nadležnog Ministarstva za ispitivanje osnovnih parametara plodnosti zemljišta, a među njima je i Stručna služba našeg grada. “Mineralna đubriva su veoma skupa, svedoci smo da inputi poskupljuju svakodnevno, trenutna cena uree sada kada nema potrošnje gasa u Zapadnoj Evropi je nešto preko 800e po toni, a za sledeću godinu za prihranu ne znam ni koliko možemo očekivati, s obzirom da se najavljuju astronomske cene gasa. Što se tiče mineralnih đubriva fosfora i kalijuma, zbog prekinutih lanaca snabdevanja i tu se mogu očekivati visoke cene i zato ova analiza zemljišta, koja je inače zakonska obaveza za poljoprivredne proizvođače je značajna zbog toga što se u oskudici mineralnih đubriva, postojeća mogu usmeriti na one parcele koje oskudevaju u sadržaju osnovnih hranjiva, jer poznato je da na siromašnim zemljištima imaju najveći efekat. Na taj način možemo doprineti stabilizaciji proizvodnje i smanjenju troškova. Ovo ne treba shvatiti kao poziv da se na dobrim parcelama đubriva ne koriste, ali izostanak osnovnog đubrenja od jedne godine na dobro obezbeđenim zemljištima, gde su ranijih godina ispoštovane preporuke, neće rezultirati smanjenjem prinosa, koliko će povećanim ulaganjem na siromašnim parcelama većim povećanjem prinosa, a na taj način i većim dohotkom poljoprivrednog proizvođača”, rekao je Varga.

Aleksandar Vitković, sekretar sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine istakao je da je analiza zemljišta veoma važna i da je prošle godine sa 2.250 hektara uzeto 1.150 uzoraka. “U kontrolu su uključeni voćnjaci, vinogradi, plastenici i oranice. Nije ni čudo da su ratari bili zainteresovani, s obzirom da je ta oblast najviše zastupljena na teritoriji grada Subotice. Moram da naglasim da je ovo jako bitno, jer su poljoprivrednici shvatili da bez analize zemljišta ne mogu da uštede novac, jer znamo svi u kakvoj smo situaciji”.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji su registrovani na teritoriji grada Subotice, odnosno imaju sopstveno zemljište ili su ga uzeli u zakup, mogu već od ponedeljka, 20. juna da se prijave za besplatnu analizu u Sekretarijatu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine ili u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi putem telefona na broj 024/ 555 – 932. Broj uzoraka je ograničen na 10 po jednom gazdinstvu kada je reč o oranicama i plastenicima, dok je za voćnjake i vinograde 20. Oni proizvođači koji imaju iskustva sa kontrolom plodnosti zemljišta mogu i sami uzeti uzorke jer će dobiti sav materijal, čime će se ubrzati proces uzorkovanja.