Župan Damir Dekanić posetio Hrvatsko nacionalno vijeće

Župan Vukovarsko – sremske županije Damir Dekanić posetio je u sredu, 30. novembra Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici i tom prilikom razgovarao sa predsednicom HNV Jasnom Vojnić. Teme razgovora ticale su se najnovijih zbivanja u životu hrvatske zajednice u Srbiji, dosadašnjoj i budućoj saradnji, ali i zajedničkim planovima u narednom periodu.

“Obično imamo bilateralne susrete i uglavnom je tu puno razumevanja, jer je saradnja dugogodišnja. Inače već imamo plodnu saradnju sa Vukovarsko – sremskom županijom po puno pitanja, od obrazovanja, privrednih tema, razmene, pa do prekograničnih projekata kojih je sada u poslednje vreme bilo desetak i koji se trenutno privode kraju. Ovaj susret bio je prilika za upoznavanje sa najnovijim dešavanjima u hrvatskoj zajednici, od izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće, izgradnje Hrvatske kuće, a razgovarali smo i o budućim koracima i po pitanju obrazovanja, susretu pet županija koji smo već ranije dogovarali i svih nastavaka projekata koje smo ranije započeli”, naglasila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

“Ovo nije naš prvi susret, naravno susretali smo se dosta često, razgovarali i delovali po pitanju raznih projekata koje radimo sa Hrvatima u Vojvodini i Srbiji iz nekoliko razloga, opstanka i ostanka hrvatskog narod, običaja, kulture i vere na ovom prostoru, s obzirom da veoma akivno radimo sa srpskom zajednicom u županiji, a nekako volimo povlačiti paralele, osiguravati i omogućiti da Hrvati u Vojvodini na isti način i sličnim projektima realizuju neke svoje želje. Saradnja je intenzivirana u poslednje vreme na svim planovima, jer imamo vrlo zainteresovane ljude sa ove strane i ja bih predsednicu Jasnu Vojnić istakao kao pravi zamajac svih tih odnosa i aktivnosti na ovom prostoru i siguran sam da ćemo u budućnosti postići značajno bolje rezultate nego što su do sada”, istakao je Damir Dekanić, župan Vukovarsko – sremske županije.

Nakon radnog sastanka župan Damir Dekanić prisustvovao je koncertu profesorice Mire Temunović, a njegovim prisustvom, u Hrvatskom nacionalnom vijeću želeli su da župan koji već dugi niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji, oseti duh zajednice i vidi na manifestaciji veliki broj njenih pripadnika.