Usvojeni Programi poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća

Odbornici Gradskog parlamenta usvojili su na danas održanoj 31. sednici Programe poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Zamenik gradonačelnika Imre Kern, ocenio je da je ovim odrađen veliki posao, jer ukupan zbir svih pozicija u 16 preduzeća je skoro istovetan nivou budžeta Grada Subotice i dodao da su se javna preduzeća potpuno pridržavala smernica koje su dali organi republičke vlasti.

“Ima još jedan korak koji ćemo uraditi na sednici Gradskog veća koji nije u nadležnosti Skupštine grada, a radi se o posebnim Programima o potrošnji onih sredstava koja preduzeća dobijaju iz budžeta Grada i sa tim ćemo zaokružiti kompletan proces oko omogućavanja redovnog poslovanja javnih preduzeća. Mislim da što se tiče mogućnosti, nisu sva preduzeća u istom položaju, jer ima onih koji funkcionišu po principu sredstava koja dobijaju iz budžeta, ona su se u potpunosti morala držati nivoa sredstava koji je identičan kako za prošlu, tako i za ovu godinu, jer nije bilo mogućnosti povećanja subvencija i oni moraju naći dodatne izvore sredstava kako bi mogli da pokriju određena povećanja troškova”, rekao je Kern i izrazio očekivanje da će podrška doći i sa drugih nivoa vlasti, naročito kada je reč o investicijama vezanim za putnu, kanalizacionu i vodovodnu infrastrukturu, jer preduzeća ne mogu iz sopstvenih izvora da sprovedu ove investicije, ali imaju određena obećanja da će se sredstva za navedene investicije naći od strane Pokrajine i Republike. “Mi ćemo za novac konkurisati ne samo u Srbiji, uskoro počinje i IPA program, tako da ćemo i na ta sredstva konkurisati i time nadograditi nedostatak”, naglasio je zamenik gradonačelnika.

Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, napomenuo je da se kroz Programe poslovanja može videti ozbiljno smanjenje finansijske snage javnih i javno-komunalnih preduzeća i da im se sve ograničava na nivou od prošle godine, pa čak i manje od toga.

“Uz ovu inflaciju koju imamo od 15,2 odsto i sva poskupljenja koja su usledila, to znači da je ekonomska snaga naših javnih preduzeća daleko manja nego što je bila prošle godine, a samim tim to će se odraziti i na njihov kvalitet rada, ali i na završavanje investicija. Nadamo se da će ove dve investicije koje su u toku, a to je Akva park i Narodno pozorište biti završene i da će se iznaći finansijska sredstva da se to završi i da ćemo gledati predstave u pozorištu sredinom godine. Ovo su objektivne činjenice koje će značajno uticati na rad javno-komunalnih preduzeća, uz dodatak da je maksimalno povećanje plata u tim preduzećima na nivou od 12,5 odsto što je ispod nivoa inflacije, a to znači da su ti prihodi značajno obezbeđeni ne samo sa stanovišta inflacije, nego i sa stanovišta roba koje su znatno poskupele, a koje građani svakodnevno troše poput mesa i mlečnih proizvoda, a sada se najavljuje i poskupljenje električne energije. Znači da nam sledi jedna teška godina, vreme jeftinog novca je prošlo i dolazi vreme otrežnjenja”.

Milojević je dodao da je “zlatno doba”, kako je ova vlast definisala prethodni period ostalo iza nas i izrazio žalost na konstataciju da Srbija više nije “ekonomski tigar” kao što se govorilo prethodnih godina, jer izgleda je “on ostao bez kondicije i počeo je sve više da šanta”.