Temunović: Novi sastav HNV-a pod potpunom kontrolom Tomislava Žigmanova

Hrvatsko Udruženje građana “Đido”, uputilo je saopštenje za javnost povodom izbora za nacionalni savet hrvatske zajednice koji su održani u Beogradu, u zgradi Republičke Narodne skupštine. Kako se ističe u saopštenju, reč je o svojevrsnom presedanu, jer su ostale manjinske zajednice svoje izbore organizovale u gradovima u kojima živi najveći broj pripadnika tih manjina.

Zahvaljujući neinformisanosti vojvođanskih Hrvata, ali očito i lošem iskustvu u dosadašnjim izborima, na pomenutoj skupštini elektora na kojoj se birala „vlada“ hrvatske zajednice, praktično je učestvovala samo jedna lista, pripadnika i pristalica vladajuće stranke DSHV i članova dosadašnjeg Saveta – takođe sačinjenom uglavnom od stranačkih kadrova, a jedinu opoziciju činio je samostalni elektor Blaško Temunović, koji je u ime pomenutog udruženja uz 66 prikupljenih potpisa građana, stekao pravo da učestvuje u procesu pomenutih izbora. Desilo se, međutim, da su organizatori, tj. Ministarstvo za manjine, uz dogovor sa poredstavnicima najveće hrvatske stranke – Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini,  potpuno blokirali mogućnost javnog obraćanja ovog jedinog opozicionog elektora, te je u momentu kada je pored govornice, jer nije ni dobio pristup govornici, želeo da iznese svoj program i sud o dosadašnjem radu Saveta, pozvano obezbeđenje da ga odstrani sa sednice.

„Ovo je neshvatljivo poniženje ne za mene, već za organizatora, koji je prvo obećao da ću dobiti pravo na reč, a zatim mi je na samoj sednici to pravo uskratio. Oni su se pozvali na nekakav zakon po kojem se ne mogu obratiti za govornicom, mada sam i u prethodnim izborima i onima pre njih bez ikakvih problema dobio reč, a što bi trebalo da imaju svi učesnici te elektorske skupštine koji žele da nešto kažu. Mislim da je takav skandal, i takvo oduzimanje prava na javnu reč do sada neviđeno, pogotovo je to neshvatljivo i neprimereno što se sve odvijalo pod krovom Narodne skupštine Srbije, u domu koji valjda sam po sebi promoviše demokratiju“, kaže Blaško Temunović. On je istakao da je njegova namera bila da predoči i opomene elektore na pomenutoj skupštini na veoma loše rezultate rada dosadašnjeg Nacionalnog saveta Hrvatske manjine.

Mi smo kao zajednica izgubili sve institucije, o svemu odlučuje predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. On poput Aleksandra Vučića, svog novog idola, ima svoje ljude na svim važnijim mestima, a posebno je tragično što je jedino glasilo vojvođanskih Hrvata „Hrvatska riječ“ pod strogom cenzurom Nacionalnog saveta, to jest Tomislava Žigmanova i njegovih saradnika. Građani su totalno neinformisani o tome šta se radi u zajednici i na šta se troše pare. Nacionalni savet do sada ništa nije uradio na poboljšanju života građana hrvatske zajednice, naprotiv, sve je manji broj đaka u hrvatskim razredima, praktično nam je otet sportski klub „Bačka“, koji su 1901. godine osnovali vojvođanski Hrvati, ugašena je najstarija institucija Hrvata Pučka kasina 1878., nijedan pripadnik naše zajednice nema nikakvu podršku niti pomoć od naše krovne organizacije oko bilo kakvih životnih problema, osim ako nije u rođačkim ili stranačkim vezama sa članovima „elite“. Najveći problem je to što se ne može dobiti uvid u rad Saveta, pogovoto u način trošenja budžetskih para, iako je u više navrata traženo da se ti računi iznesu pred javnost, kaže Temunović.

U ovom udruženju naglašavaju da je rezultat izbora u Beogradu novi nacionalni savet pod potpunom kontrolom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao što je i do sada bilo. Praktično, ništa se neće promeniti, možda će se samo rotirati kadrovi koji su i do sada bili na dobro plaćenim pozicijama, a koji primaju platu od državnog novca, to jest od svih nas, navode u Udruženju „Đido“.