PolitikaSubotica danas

Saopštenje GrO DS povodom dodele zvanja Počasni građanin Subotice

Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici, uputio je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Pred odbornicima Skupštine grada Subotice na prvoj narednoj sednici, 6. jula, naći će se Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin koje će ove godine poneti Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Predlagač je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, koji skoro ni u jednom zvaničnom javnom obraćanju građanima ne propusti priliku da se zahvali Aleksandru Vučiću. Ovaj najnoviji predlog plod je iste opasne logike prema kojoj je predsednik Srbije zaslužan za sve dobro što se dešava u bilo kojem gradu, pa tako i u Subotici.

Demokratska stranka snažno se protivi predlogu da Aleksandar Vučić postane počasni građanin našeg grada. Formalno, počasni građanin može da postane osoba koja je doprinela podizanju ugleda grada u zemlji i inostranstvu, dok se Aleksandar Vučić ni u jednoj svojoj političkoj karijeri nije isticao posebnom brigom za Suboticu: ni kada je bio pripadnik Šešeljeve Srpske radikalne stranke, ni kada je postao sinonim za Srpsku naprednu stranku, ni sada, kada je odlučio da se prividno povuče iz upravljanja tom istom strankom i pokuša da se predstavi kao potpuno nova politička ličnost. Smatramo da, osim ovog formalnog, postoje daleko brojniji i veći suštinski razlozi zbog kojih Subotica ne sme da postane još jedan u nizu gradova koji dodeljuju svoje najviše priznanje Aleksandru Vučiću.

U proteklih jedanaest godina svoje apsolutne vladavine Srbijom, Aleksandar Vučić pretvorio je našu zemlju u plen svoje stranke, potpuno potčinivši sve nekada nezavisne institucije, ostavljajući građane nemoćnim i nezaštićenim pred bahatošću nove političke klase koju je stvorio. Njegova neodgovorna ekonomska politika zaduživanja osiromašila je najveći deo građana, uzdigla poslušnike i tako stvorila neverovatan jaz između ljudi, u potpunosti lišavajući ih dostojanstva i prilike za pristojan život. Za vreme vladavine Aleksandra Vučića, mediji su pretvoreni u sluge režima i jedno od ključnih uporišta iskrivljene slike realnosti koju vladajuća stranka plasira kao istinu. Od dolaska Aleksandra Vučića na vlast, javni prostor je postao zagađen vređanjem onih koji ne misle isto kao vlast, verbalnim i fizičkim nasiljem, sa čijim bolnim posledicama smo svi suočeni.

Zbog svega navedenog, Demokratska stranka izražava svoj najsnažniji protest protiv dodele zvanja počasni građanin Aleksandru Vučiću. Ukoliko skupštinska većina prihvati ovaj predlog, pokazaće svoju potpunu podršku pogrešnoj politici predsednika Srbije, a Subotici će naneti štetu svrstavajući u red njenih zaslužnih građana ličnost čije političko delovanje te građane ostavlja bez njihovih osnovnih prava.