Ministri Ivica Dačić i Gordan Grlić-Radman održali sastanak u Subotici

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, održali su sastanak u Subotici na kojem su razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja, bilateralnoj saradnji dveju država, ali i pomoći Hrvatske Srbiji u evropskim integracijama.

Ministar Dačić naglasio je da je ovom sastanku prethodio Božićni prijem Srpskog narodnog veća, koji je 06. januara održan u Zagrebu.

“Mi smatramo da bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo da tražimo načine i mehanizme za saradnju i u skladu sa tim želim da kažem da će okvir za sve te naše razgovore u narednom periodu biti razgovori i dogovori koje su postigli predsednik Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ono o čemu smo mi razgovarali, to je da ćemo u narednih mesec dana održati sastanak naših saradnika ispred ministarstava spoljnih poslova dve zemlje, kako bismo napravili pregled svih pitanja o kojima treba da se bavimo u narednom periodu, imajući u vidu da smo mi pre više godina formirali nekoliko radnih grupa i postavljeni su koordinatori koji su se time bavili. Neophodno je da napravimo inventar svih pitanja s kojima ćemo se baviti u narednom periodu, ali i o tome ko će sa naše strane biti taj nacionalni koordinator za saradnju sa hrvatskim kolegama. Tanja Miščević će sa ministrom Radmanom, pošto je on i ministar za evopske poslove razgovarati o pitanjima koja su vezana za evropske integracije i iskustvima koje je Hrvatska imala u pristupu Evropskoj uniji, a nakon toga ćemo se potruditi da pripremimo Platformu za bilateralni sastanak. Mislimo da je jako dobro što Srbi učestvuju u hrvatskoj vladi i smatramo pozitivnim što Hrvati u Srbiji učestvuju u radu srpske vlade. Izražavam zadovoljstvo što mogu da prisustvujem ovim manifestacijama koje su vezane za Hrvate u Srbiji, sa željom da to bude podsticaj u daljem razvoju naših bilateralnih odnosa”, istakao je Ivica Dačić.

Ministar Radman je nakon sastanka rekao da je kolegi Ivici Dačiću predstavio tzv. “hodogram” rešavanja otvorenih pitanja i dodao da iako postoje različiti pogledi, različitosti se uvek trebaju prilagoditi ako su u interesu i da je neophodan zajednički pogled.

“Ovde je potrebno govoriti otvoreno i iskreno i niko se ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo pre 33 godine. Hrvatsku stranu opterećuju određena pitanja, a sigurno je da mi naše odnose ne želimo da opterećuju otvorena pitanja, niti Hrvate kao manjinsku zajednicu u Vojvodini, niti Srbe u Hrvatskoj. U interesu građana jednih i drugih moramo raditi, sarađivati jer politika je izuzetno odgovorna disciplina, a građani očekuju upravo unapređenje naših odnosa, dobrosusedske odnose. To je manifestacija političke zrelosti, posebno u sadašnjem trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju. Sled razgovora i susreta biće rezultat susreta koordinatora za otvorena pitanja na nivou državnih sekretara, Hrvatska ima ime i prezime svog predstavnika, a očekujemo da i Srbija imenuje svog predstavnika. Hrvatskoj je u interesu pružanje podrške i pomoći Srbiji na evropskom putu, ali zato moramo razgovarati o onim pitanjima i kriterijumima koje je potrebno ispuniti, a to je vladavina prava, Poglavlje 23 i 24, manjinska prava, nestale osobe, procesuiranje ratnih zločina, odšteta logoraša, itd., dakle sva ona univerzalna pitanja koja nisu samo bilateralna, a na to zaista Hrvatska može dati odgovore, ekspertizu i iskustva. Smatram da nakon svih ovih susreta koji će prethoditi našem stvarnom bilateralnom susretu, a koji će biti dobro pripremljen, mislim da ćemo moći ozbiljno razgovarati o svim temama, jer svima nama je u interesu mir, stabilnost, sigurnost, a ništa drugo nema alternativu od sigurnosti građana, da i jedna i druga država imaju dobre odnose, da su rešila sva svoja granična pitanja i da su se te različitosti smanjile”, naglasio je Radman.