Uspesi učenika subotičkih škola na državnim takmičenjima

Četrnaest učenika subotičkih osnovnih i srednjih škola, učestvovalo je ove školske godine na državnim takmičenjima iz matematike, fizike i programiranja, gde su osvojili zapažene rezultate.

Dario Vajda, učenik trećeg razreda Gimnazije “Svetozar Marković”, ove godine okitio se sa čak tri nagrade. Na državnom takmičenju iz matematike u A kategoriji osvojio je drugo, u B kategoriji treće mesto, dok je iz fizike bio najbolji u Srbiji.

“Za državno takmičenje iz matematike pripremao sam se od početka školske godine da bih nadoknadio ono što sam propustio u prethodne dve godine, u odnosu na učenike matematičkih gimnazija. Zadovoljan sam rezultatima, zato što sam nakon tog državnog takmičenja učestvovao na Srpskoj matematičkoj Olimpijadi. Pripremanje jeste bilo zahtevno, ali sam imao vremena”.

Aleksandar Rašković, koji pohađa treći razred na smeru za IT u Gimnaziji, ove godine učestvovao je na takmičenjima iz matematike, fizike i programiranja, gde je postigao zavidne rezultate.

“Na republičkom takmičenju iz fizike uspeo sam da osvojim prvu nagradu, a bio sam i prvi na listi sa 95 bodova, dok sam na matematici osvojio drugu nagradu i falio mi je jedan bod do prve nagrade, tako da ja sam prezadovoljan rezultatima. Mnogo sam se spremao za ovo, rekao bih čak od zimskog raspusta se spremam i uspeh se isplatio. Ovo mi zaista vredi jer imam osiguran upis na fakultet”.

Maja Milović, učenica drugog razreda je na državnom takmičenju iz matematike osvojila drugu nagradu. “Iskreno nisam to očekivala, s obzirom na to koliko sam se spremala i mislim da će sledeća godina biti mnogo važnija, zato što od uspeha zavisi upis na fakultet, ali sam zaista zadovoljna postignutim rezultatima ove godine”.

Ognjen Tešić, učenik trećeg razreda Gimnazije “Svetozar Marković” na takmičenju iz matematike osvojio je prvo, a iz fizike treće mesto, Miloš Pajić, učenik četvrtog razreda iz matematike je na državnom nivou bio treći, kao i Olga Jevtić, dok je iz fizike dobila pohvalnicu. Što se tiče Osnovnih škola, učenica osmog razreda Nađa Vlačić, učestvovala je na državnom nadmetanju iz matematike, kao i Teodora Božićević, koja je položila i prijemni ispit za Matematičku gimnaziju u Beogradu. Učenik šestog razreda Milutin Raca, na matematičkom takmičenju osvojio je drugo mesto, a učenik Mateo Vajda bio je treći u Srbiji.

Kako ističe Ljubica Kiselički, profesorica matematike, zadovoljstvo je raditi sa mladim i talentovanim ljudima. “Privilegija je raditi sa ovako talentovanom decom, a što se odgovornosti tiče, oni koji na neki način to ne vole ili ne žele, oni odustanu. Uporni ostaju i mislim da je ovo najlepši posao na svetu, kada imate pametnu decu. Važno je da uvek na delu vidite tu mladost i pamet, ja sam uvek oduševljena mojim đacima”.