U Gimnaziji održano jubilarno takmičenje posvećeno broju π

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana broja Pi, u Gimnaziji “Svetozar Marković” održano je tradicionalno takmičenje, u kojem su znanje i veštine u rešavanju zadataka iz matematike i fizike, odmerili učenici prirodnog, opšteg, kao i sportskog i IT smera. Podeljeni u grupe od po pet učenika, rešavali su zadatke sa kojima se nisu susretali u dosadašnjem gradivu.

Za Jovana Rudić Vranić, učenika 3. razreda IT smera ovo je drugo učešće u takmičenju. Jovan kaže da je broj Pi važan za mnoge stvari u matematici i fizici.

“Prošle godine naša ekipa bila je najbolja u kategoriji drugih razreda. Meni je ovo jako zanimljivo, jer inače idem na takmičenje iz fizike i ovde učestvujem da radim zadatke iz tog predmeta, dok matematiku samo pročitam jer je baš i ne volim. Zanimljivo je kada uložite određeni trud i kada se on i isplati, zato što ste uspeli da shvatite način rešavanja zadatka”, ističe on.

Takmičenje se u Gimnaziji održava jubilarni 10. put, a ono je prema rečima Jasmine Dulić, profesorice matematike, veoma zanimljivo učenicima, jer u njemu učestvuju i đaci koji nemaju najbolje ocene iz matematike i fizike.

“Svako odeljenje je delegiralo po pet učenika koji na različite načine dolaze do rešenja. Zadaci su zanimljivi, vezani su za broj Pi, da li za geometriju, računski zadatak ili neki brojni izraz. Učenike vrlo interesuje ovo takmičenje, zato što rade zadatke ekipno, vole da se druže i zadaci su im zanimljivi jer nisu vezani za svakodnevnu nastavu. Svakako da grupni rad ima prednosti, s obzirom na to da u nastavi nemaju toliko prilike da rade u grupama, ali poenta je druženje i da zajednički dolaze do rešenja”.

Nakon što se pregledaju svi zadaci, krajem marta proglasiće se najbolja PI ekipa koja će dobiti simbolične nagrade.