Subotica domaćin Nacionalnog prvenstva u programiranju LEGO robota

Naš grad danas je bio domaćin Nacionalnog prvenstva u programiranju LEGO robota, u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola. Više od stotinu dece podeljenih u 41 ekipu u četiri uzrasta, nadmetalo se u korišćenju ovih pametnih sprava u brojne svrhe.

Kako objašnjava Žolt Namestovski, koordinator takmičenja za Srbiju, ovogodišnja glavna tema su roboti oko nas ili u zdravstvu. “Učenici imaju razne priče vezano za takmičenje u kojima objašnjavaju delovanje robota. U najmlađoj kategoriji deca imaju mogućnost da uhvate i premeštaju robota kojima upravljaju tableti. U ovom slučaju robot mora sam da donosi odluke na osnovu senzora i kockica, ali i tamo se radi premeštanje tih lego elemenata. Mi smo inače članovi Asocijacije “WRO”, prošle godine je takmičenje održano online, a učestvovale su 44 ekipe”.

Lego kockice i robote predstavila su deca iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša i okolnih mesta, a ove godine po prvi put na takmičenju su učestvovali i učenici škole Crnjanski iz Jagodine. Učenica četvrtog razreda Tamara Timotijević bila je u timu koji se predstavio sa robotom koji daje vakcine.

“Ja i moj drug smo pravili jednog robota koji može da daje vakcine kada su bolnice pune i nema nijedan slobodan doktor. Stavite ruku na prvi senzor i onda imate jednu belu traku koja označava da ste bolesni i kada ovaj drugi senzor za boje skenira traku, onda to pošalje signal rukama da se one zatvore, a jedan drugi senzor odozgo šalje signal igli da siđe, pipne ruku i tada senzor skenira da je dodirnuo kožu i onda ga vrati gore. Dok smo smišljali ideje kako ćemo da napravimo robota, moj drug Aleksej i ja smo na pauzi napravili dve kandže i onda je njemu palo na pamet zašto da ne napravimo ovako nešto”.

Kako objašnjava nastavnik Momčilo Živić, đaci u školi imaju dodatnu nastavu gde se bave robotikom. “Škola je organizovala i obezbedila svoje setove gde deca vežbaju i ujedno se raduju i vole da rade na tome. Ovo takmičenje im je dobro došlo, pripremali smo se i nadamo se da ćemo postići uspeh. Mi smo poveli četiri tima, dva mlađa koja učestvuju u kategoriji koja se održava po prvi put “Future inovations”, gde deca osmišljavaju inovacije u tri različite kategorije. Dva tima su ponela robote, jedan služi u medicini, drugi u spašavanju, malo interesantna priča, on pomaže da se raščisti teren od zmija, a druga ekipa ima mašinu za vakcinisanje, dok druga dva tima učestvuju u klasičnom takmičenju “Robomission”, gde imamo juniore i mlađe elementere uzrasta od 10 do 12 godina”.

Najbolji u Nacionalnom prvenstvu učestvovaće na svetskom takmičenju koje će se održati u novembru u Nemačkoj.