Robot od drveta i karting vozilo – od ideje i projekta do realizacije

U Tehničkoj školi “Ivan Sarić” danas je otvorena četrnaesta Projektna nedelja, sa ciljem podsticaja kreativnosti i inovativnosti kod učenika. Predstavljeno je 70 projekata, koje je u proteklom periodu sa 48 mentora realizovalo 150 učesnika iz subotičkih osnovnih i srednjih škola.

Stefan Badžoka, Stefan Mijatović i Alen Nađ Barna, učenici koji pohađaju smer za vozača motornih vozila, školu domaćina ove manifestacije predstavili su sa projektom restauracije starog karting vozila. Kako objašnjava Stefan Badžoka, vozilo se nalazilo u školi, a za sređivanje i adaptaciju bilo im je potrebno oko mesec dana. “Promenili smo izgled same karoserije koja je bila obložena sa limom, koja je nakon toga uređena, a zatim je došlo finiširanje sa farbom i hteli smo da istaknemo same detalje, kao što se primeti ofarban je sa ljubičastom bojom. Na kartingu se nalazi manuelna mašina, ispod vozila se nalaze LED trake  imamo hromirane papučice. Karting je u voznom stanju i vožen je već po dvorištu škole”, dodaje on.

Politehnička škola se na Projektnoj nedelji predstavila projektom robota napravljenog od drveta, koji su uradili Filip Vuković, Milan Brujić i Đorđe Knežević. “Za realizaciju projekta nam je trebalo nedelju i po dana, zato što smo dosta brzo radili, čak smo izostajali sa nekih časova da bi završili. Mi smo osmislili ideju, a naši drugari sa drugog smera su uradili. Podelili smo se tako da oni urade taj mehanički deo, a mi smo tu da prezentujemo. Ovim smo hteli nekako da približimo mladima da um svetli, kako bi im dali neku podsvest, kako bi posle srednje škole mogli da se snađu dalje u budućnosti”, ističe Filip Vuković, učenik četvrtog razreda Politehničke škole.

Kako naglašava direktor Tehničke škole “Ivan Sarić” Željko Rajčić, ideja, realizacije i prezentacije su osnovni postulati Projektne nedelje. “Ideja na osnovu koje će se realizovati neki projekat, sama realizacija i prezentacija što publici, što stručnoj komisiji koja će ocenjivati kreativnost i inventivnost učesnika. Pripremili smo veliki fond nagrada u pet kategorija, četiri za srednje i jedna za osnovne škole. Osim Tehničke škole učestvuju i Politehnička škola, Ekonomska škola “Bosa Milićević”, Medicinska, Hemijsko – tehnološka i Gimnazija “Svetozar Marković”, a učestvuje i između šest i sedam osnovnih škola”, dodaje Rajčić.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić napomenuo je da Projektna nedelja već četrnaest godina okuplja najkreativnije mlade ljude našeg grada i svedoči da Tehnička škola “Ivan Sarić” kao organzator i sve obrazovne ustanove koje učestvuju su odavno shvatile važnost kreativnosti i inovacija. “Vreme i svi događaji su nam pokazali da naši najbolji pronalazači, preduzetnici i naučnici predstavljaju najveću vrednost kako grada Subotice, tako i države Srbije. Mladim ljudima treba pružiti šansu i podržati sve njihove projekte, inovacije i dati im na značaju, da se oni osećaju bitnim i važnim, jer možda uskoro jednog dana će neki projekti ili patenti sa ovih izlaganja rešavati bitne probleme”, naglasio je gradonačelnik.

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, istakao je da sama činjenica da se održava 14. put, govori da je Projektna nedelja kvalitetna manifestacija koja ima opravdanost ideje.

Organizatori Projektne nedelje koja traje do sutra su Tehnička škola “Ivan Sarić” i subotički Poslovni inkubator.