Prezentacija učeničkih kampanja u okviru projekta SCIL

U utorak, 23.05.2023. sa početkom u 12h, u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu Subotica, učenici Ekonomske srednje škole ,,Bosa Milićević’’, 3./4 razred, smer Turističko – hotelijerski tehničar, predstavili su svoje kampanje vezane za lokalne probleme koje su identifikovali.

U okviru projekta SCIL, profesori Ekonomske srednje škole su najpre u septembru 2022. godine prisustvovali međunarodnom treningu na ostrvu Siros, Grčka gde su obučeni za primenu SCIL kurikuluma za učenike. Zatim su od početka aprila do sredine maja 2023., uz asistenciju projektnog tima sa Otvorenog univerziteta, primenili kreirani kurikulum u praksi. SCIL kurikulum stavlja fokus na razvoj kreativnih veština, digitalnih veština, saradnju i aktivno građanstvo kod srednjoškolaca. Učenici srednje škole su obučeni kako da identifikuju probleme lokalne zajednice i definišu ciljne grupe kampanja, kako da kreiraju, prezentuju i promovišu kampanju, i kako da koriste digitalnu umetnost (sa naglaskom na proširenu stvarnost (AR)) u kreiranju svojih kampanja.

Učenici su predstavili 4 kampanje koje su kreirali a koje targetiraju lokalne probleme u zajednici:

Obnova sportske infrastrukture u gradu – Nastavi da se igraš!

Očuvanje jednog od simbola Subotice – Sačuvajmo bife Majo!

Zbrinjavanje pasa lutalica – Pruži šapu, spasi život!

Stvaranje novog muzeja u Subotici – Budi velikan – otvori muzej!

Uz prisustvo velikog broja učenika Ekonomske srednje škole, profesora i drugih zainteresovanih aktera, učenici su putem prezentacija i kreiranih modela proširene stvarnosti uspešno javnosti predstavili svoje kampanje.

Projekat Laboratorija za društvene i kulturne inovacije (SCIL) u trajanju od 27 meseci (01.03.2021. – 31.05.2023), Otvoreni univerzitet Subotica sprovodi u partnerstvu sa Univerzitetom Fridrih Aleksander iz Nirnburga, Nemačka, udruženjima Stimuli, Grčka i Comenzemos Empezemos, Španija i socijalnom kooperativom Cinesthesia, Grčka u okviru program Erasmus +.

Više informacija o projektu možete pronaći na web stranici www.scilproject.com